streda 24. marca 2010

Čo je to Kokum ? (Sol kadhi)


Kokum - Garcinia indica.


22suroviny 013


Kokum je jednou z menej známych korenín pochádzajúcich z Indie. Nachádza sa iba v západných častiach Indie (Konkani, Malabar a Kanaru regióny) a nie je príliš známou mimo týchto regiónov. Rovnako ako tamarind, Kokum sa používa ako okysľovadlo; má ostrú, kyslú chuť s ovocnou arómou.


Kokum strom je tropický strom a ťažko sa rozmnožuje. Strom je štíhly a jeho ovocie vyzerá ako malá slivka, ktorá stmavočervenie keď dozreje.

11IMG_1177

11IMG_1179


Zrelé plody sa zberajú a sušia na slnku. Soľou sa potrie šupka na urýchlenie procesu sušenia a aby sa zachovala pikantná príchuť.

11IMG_0979

11IMG_0980


Z Kokum sa robí Sol Kadhi, ktoré sa mieša s ryžou alebo sa pije priamo; je výborne na trávenie. V ajurvéde sa kokum už dlhé roky používa na liečbu vyrážok, ako prevencia proti infekcii, na zmiernenie hnačky aj zápchy, na zmiernenie bolesti pri artritíde, pri ušných infekciách a pri liečbe žalúdočnych vredov.


Kokum je velmi bohate na:

  • Draslik - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
  • Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
  • Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.

Kokum


6-8 šupiek Kokum namočíme do mištičky s vodou a necháme lúhovať asi pol hodinu. Môžeme šupky zľahka postláčať prstami vo vode. Čerstvo nastrúhanú dužinu z 1/2 kokosového orecha dáme do mixéra, prilejeme 1/2 vody z misky, kde sme namočili Kokum a vymixujeme. Vymixovanú zmes precedíme a dobre vytlačíme všetku šťavu z kokosovej dužiny. Šťavu vrátime do misky s vodou a Kokum šupkami, pridáme troška soli, premiešame. / Soak 6-8 petals of kokum in water for 30min. Squeeze them gently in the water. Put freshly grated coconut (1/2 of coconut) in the mixer, add 1/2 of the water in bowl where Kokum is soaked. Pour this over the Sieve and squeeze it well. The liquid we got from this add back into the bowl where kokum is soaked, add pinch of salt and stir.

Je niekoľko spôsobov prípravy, napr. sa môže pridať aj zázvor, troška cukru, kurkuma... / Optional is also adding ginger, pinch of sugar,turmeric...

Sol kadhi helps your digestion. 


11IMG_2325

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára