Kokum - Garcinia indica.
Kokum je jednou z menej známych korenín pochádzajúcich z Indie. Nachádza sa iba v západných častiach Indie (Konkani, Malabar a Kanaru regióny) a nie je príliš známou mimo týchto regiónov. Rovnako ako tamarind, Kokum sa používa ako okysľovadlo; má ostrú, kyslú chuť s ovocnou arómou.
Kokum strom je tropický strom a ťažko sa rozmnožuje. Strom je štíhly a jeho ovocie vyzerá ako malá slivka, ktorá stmavočervenie keď dozreje.
Zrelé plody sa zberajú a sušia na slnku. Soľou sa potrie šupka na urýchlenie procesu sušenia a aby sa zachovala pikantná príchuť.
Z Kokum sa robí Sol Kadhi, ktoré sa mieša s ryžou alebo sa pije priamo; je výborne na trávenie. V ajurvéde sa kokum už dlhé roky používa na liečbu vyrážok, ako prevencia proti infekcii, na zmiernenie hnačky aj zápchy, na zmiernenie bolesti pri artritíde, pri ušných infekciách a pri liečbe žalúdočnych vredov.
Kokum je velmi bohate na:
- Draslik - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
- Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
- Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.
Sol Kadhi
2 šupky Kokum namočíme do mištičky s vodou a necháme lúhovať asi pol hodinu. Môžeme šupky zľahka postláčať prstami vo vode. čerstvo nastrúhanú dužinu z 1/2 kokosového orecha dáme do mixéra, prilejeme 1/2 vody z misky, kde sme namočili Kokum a vymixujeme. Vymixovanú zmes precedíme a dobre vytlačíme všetku šťavu z kokosovej dužiny. šťavu vrátime do misky s vodou a Kokum šupkami, pridáme troška soli, premiešame.
Je niekoľko spôsobov prípravy, napr. sa môže pridať aj zázvor, troška cukru, kurkuma...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára