nedeľa, 7. marca 2010

Francúzske zemiaky

Takto s bešamelom ich robí moja mama a sú to tie najlepšie francuzáky, aké som kedy jedla.


11IMG_3280


ČO POTREBUJETE:

asi 5 veľkých zemiakov
5 vajíčok uvarených natvrdo (7 minut)
klobásu (ja mäso celkom vynechávam a používam len zemiaky a vajcia)

múka
mlieko
soľ


11IMG_3285



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, vajíčka ošúpeme. Pekáčik vyložíme plátkami masla, postupne krájame a vrstvíme do pekáčika zemiaky, klobásu a vajíčka, vrchná vrstva zasa zemiaky. Vrch osolíme.



Bešamel: v hrnčeku si roztopíme varešku masla (používam slané maslo, takže si môžete bešamel trocha prisoliť), pridáme varešku múky, zasmažíme a pridáme mlieko podľa potreby, aby bešamel nebol príliš tekutý ani príliš hustý. Za stáleho miešania bešamel privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút.



Hotový bešamel vylejeme na pripravené zemiaky a dáme piecť na 180 st., na asi 30 minút odokryté.




Vhodná príloha je Uhorkový šalát, sterilizované uhorky, cvikla, kapustovo-mrkvový šalát alebo hlávkový šalát v sladko-kyslom náleve.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára