streda 10. marca 2010

Masala Dosa (ryžovo strukovinová placka so zemiakovou plnkou)

Masala Dosa sú placky Dosa so zemiakovou zmesou. Podávajú sa zvyčajne na raňajky a jedlo pochádza z juhu Indie. Sú to tie najlepšie indické raňajky spolu s Puri Bhaji.




ČO POTREBUJETE:

na Dosa:
1 a 1/2 malého hrnčeka surovej ryže
3/4 malého hrnčeka strukoviny Urid dal
1 lyžica Channa dal
1/2 lyžičky semien senovky gréckej
voda
soľ
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sódy 
ghee


Na Aloo masala (zemiaková náplň):
2 veľké zemiaky
1/2 lyžičky rímskej rasce
voda 

olej
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/2 lyžice Channa dal
štipka asafoetida
niekoľko karí lístkov
1 - 2 zelené chilli papričky
1/2 lyžičky mletej kurkumy

1 veľká červená cibuľa
hrsť mrazeného hrášku
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Dosa:
Ryžu, channa dal, urad dal a senovku prepláchneme vo vode a na 4 hodiny namočíme do vody. Potom vymixujeme s trochou vody a štipkou prášku do pečiva na hladké cesto, asi ako na palacinky. Cesto necháme minimálne 6 hodín odležať - fermentovať. Nedávame ho do chladničky! 

Osolíme a zamiešame fermentované cesto pred tým, než ho použijeme. Na dobre rozpálenú suchú panvicu nalejeme naberačku cesta a od stredu guľatou stranou naberačky, krúživým pohybom cesto rozotrieme do veľkosti palacinky. Okraje aj celú placku pokvapkáme s tekutým ghee. Na stredne silnom až miernejšom ohni opekáme placku len z jednej strany dohneda.


Aloo masala:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v osolenej vode spolu s rímskou rascou. 

22masala dosa 002


Necháme trocha vychladnúť a roztlačíme vidličkou tak, aby zostali kúsky, nie celkom na kašu. 

22masala dosa 004


Na oleji necháme prasknúť horčičné semienko a channa dal.

22masala dosa 007


Pridáme asafoetida, karí lístky, nadrobno nakrájanú chilli papričku a mletú kurkumu. Karí lístky necháme prasknúť. 

22masala dosa 009


Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka. 

22masala dosa 012


Pridáme hrach. Restujeme, aby sa hrach poriadne prehrial. 

22masala dosa 013


Nakoniec pridáme uvarené zemiaky, soľ a troška vody. Dobre všetko premiešame a restujeme ešte ďalšie 3-4 minúty, za stáleho prehadzovania. 



Hotové subzi/masala môžeme rozotrieť na placku Dosa ešte počas jej pečenia (takto vám to dajú v reštaurácii alebo na ulici), alebo to servírujeme vedľa placiek (ja nemám rada, keď placky navlhnú, preto servírujem vedľa). 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára