nedeľa 7. marca 2010

Príborom alebo rukou? Z taniera alebo z banánového lista?




U nás doma na Slovensku sa väčšinou je príborom a z taniera. Nie je to však tak všade vo svete. Vo väčšine ázijských krajín sa jedlo konzumuje pravou rukou z banánového lista. Možno sa to bude zdať niekomu nechutné, čudné, ale pravdou je, že je to hygienické (taniere sú nie vždy umyté dočista). Takéto “stolovanie” nemá nič spoločne s náboženstvom ako si veľa ľudí myslí.

Výhodou jedenia rukou je, že si nepopálite jazyk. Prv ako ochutnáte, spálite si prsty. Čo je (priznajme si) menej bolestivé ako spálený jazyk.

V Ázii dokonca servírujú tak, že na plechový tanier položia banánový list a na to jedlo. Ázijské jedlá (porcia) sú oveľa väčšie ako naše. Väčšinou je to ryža (uhľohydráty), nejaká strukovinová karí omáčka (proteíny), zeleninová príloha (železo), pickle, tvaroh, ktorý mi pripomína skôr jogurt (tuk), čatní a placka (čapati, papad..), prípadne aj niečo sladké. Takže je dôležité, aby sa všetko zmestilo na jeden tanier.

Z internetu som tiež vyčítala,že pri kontakte jedla s banánovým listom neprebieha žiadna chemická reakcia, takže hodnoty jedla sa zachovajú a jedlo tiež vydrží dlhšie teplé. Ak sa na banánový list položí teplé jedlo, uvoľní sa vitamín C, ktorý list obsahuje.

Banánové listy sa po použití obyčajne dávajú domácim zvieratám ako potrava, prípadne, ak sa aj vyhodia, prirodzene sa rozložia bez toho, aby sme ničili prírodu. Iné je to napr. s plastovými taniermi.

Dúfam,že nepôjdu teraz všetci zháňať banánové listy! Je to len na vysvetlenie “iného štýlu” jedenia, pretože som si raz v jednej diskusii na internete všimla, že našincom sa to zdá "nechutné".

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára