streda 24. marca 2010

Vada pav

Vada Pav je populárny vegetariánsky fast food pochádzajúci z indického štátu Maharashtra. Vymyslel ho pravdepodobne Ashok Vaidya, ktorý tento snack začal predávať pred vlakovou stanicu v Mumbai, časti Dadar v roku 1971.




ČO POTREBUJETE:

6 stredné veľkých zemiakov 
(uvarených v šupke, ošúpaných a roztlačených)
8-10 strúčikov cesnaku, nastrúhaných
4 zelené čili papričky , nasekané nadrobno
1/4 hrnčeka posekanej koriandrovej vňate
1 lyžička šťavy z citróna
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky asafoetida
soľ
olej

na polohustú kašu-cestíčko na obaľovanie:
1 a 1/4 hrnčeka cícerovej múky Besan 
soľ
1/2 lyžičky pálivého čili korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy 
štipka jedlej sódy alebo prášku do pečiva
1 lyžica oleja
voda podľa potreby

ďalej:





AKO POSTUPOVAŤ:

Do väčšej misky si dáme dobre vychládnuté, roztlačené zemiaky, cesnak, čili papričky, kurkumu, asafoetida, šťavu z citróna, nasekaný koriander, soľ a dobre všetko premiešame a roztláčame prstami.



Cesto rozdelíme asi na 8 častí (na obr. je ich menej) a dlaňami vytvarujeme guľôčky.


Cestíčko na obalenie: zmiešame múku Besan, sódu, kurkumu, čili korenie a soľ v miske, pridáme zohriatu lyžicu oleja a primiešame do múky. Postupne pridávame vodu, kým nevznikne hladká polohustá kaša, v ktorej sa dajú guľôčky dobre obaliť.



V hlbokej panvici zohrejeme olej tak, aby sa až varil, keď doňho vhodíme štipku cesta. Postupne ponoríme každú guľôčku do besanového cestíčka a hneď vkladáme do oleja, tak aby v ňom plávali / fritujeme. Osmažíme ich dohneda na stredne silnom ohni zo všetkých strán.



Hotové vyberieme, najlepšie na kuchynský obrúsok, aby absorboval olej.




Pav prerežeme na polovice, na spodnú časť Pav dáme sušené cesnakové čatní (alebo aj Zelené čatní).

Na čatní uložíme jednu smaženú guľôčku-Vada, ktorú zakryjeme druhou polovicou Pav. Stlačíme/sploštíme a jeme ako "hamburger". Indovia zajedajú aj s praženými zelenými čili papričkami.





Video prípravy pouličného Vada Pav:



8 komentárov:

  1. Vcera som jedla tri tie zemiakove vecicky obalene v cicerovej muke. Vobec som nevedela, ako sa to vola, ale velmi mi to chutilo a rozhodla som sa, ze ich musim spravit doma. Vedela som, ze u teba najdem recept! Perfektne!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V tomto receptu vam jeste chybi oprazit kari listky a horcicne seminko na oleji a pridat do bramborove smesi.Take krome cesnekoveho catni se casto pouziva tamarindove catni a (to jsem zatim nezkousel) koriandrovo matove.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nechybaju, nepouzila som ich. Mozno niekto tak robi, ja nie. Ale nic nebrani pridat ich.

      Odstrániť
  3. Už asi tetí krát sa snažím vložiť komentár, a nedarí sa mi (nemám skúsenosti) tak dúfam, že sa tam neukážu všetky tri.
    Ahoj, Miška. Páčia sa mi tvoje recepty, hlavne tie, pri ktorých sa varí, dusí zelenina na jednej panvici. Ale veľmi veľa jedál sa v indickej kuchyni vypráža, čo ja nemám moc rada. Preto som zvedavá, aký je tvoj názor, na tieto jedlá, ktoré inak vypadajú veľmi chutne. Obávam sa však, že sú dosť mastné, aj keď sa odsaje olej na servítke. povedala, by som, že mi nejdú dokopy dva fakty - indická kuchyňa veľmi zdravá - skoro vegetariánska, ayurvédska - a toľko vysmážania. Alebo pletiem spolu nespojiteľné? Ďakujem za odpoveď a prajem tebe aj tvojim blízkym mnoho zdravia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Bronislava, mas pravdu. Vela hlavne poulicnych jedal je prazenych a aj v restauraciach davaju velmi vela ghee alebo oleja do kari kvoli zvyrazneniu chute jedla. Preto je najlepsie varit si doma. To prazene nejeme denne, takze obcas je to ok. A z ayurvedskeho hladiska je to hlavne kvoli pouzitiu mnozstva roznych korenin, ich kombinacii a sposobe pripravy. Indicka kuchyna je AJ zdrava, ale treba si vediet vybrat to zdrave z nej :) Tak ako v kazdej kuchyni asi. Podla mna ma kazda kuchyna zdrave aj nezdrave jedla. Indicka kuchyna je mozno len rozmanitejsia v priprave prave kvoli tomu roznemu koreniu. Ale vseobecne sa netreba riadit clankami na internete, ze "tato kuchyna je taka a onaka". Ved ono nie je ani pravda, ze India je krajina vegetarianov.... tooolko ludi tu je maso. Clanky sa pisu mozno na zaklade nejakych konkretnych pripadov, ale vseobecne sa nikdy neda takto pisat.

      Odstrániť
  4. Ahoj Miška, ďakujem za odpoveď. Ešte ma zaujalo, to, že z mäsa používaš len (?) kuracie, (asi z náboženských dôvodov)? Aké mäso sa v indickej kuchyni preferuje? Myslím, že kuracie - hlavne z praktických dôvodov (rýchlo rastie, a rýchlo sa uvarí) :-)
    Ja vzhľadom na kvalitu u nás kúpenej kuraciny sa snažím to doma obmieňať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z nabozenskych dovodov by sme nemali jest kuracie :) manzelova rodina ho neje, ale baranie deti nelubia, bravcove nejeme vobec, lebo to su masura lovene v meste, co pozieraju odpadky a ryby momentalne nekupujem vela, lebo miestny trh sa mi zda strasne spinavy. Som uz zvyknuta na jeden moslimsky obchodik, kde maju pekne cisto, takze preto ked maju deti chut na maso, tak len kuracie uprednostnujem. Inak manzel maso velmi neje a ja len tak zbytky, co deti nedojedia, radsej strukoviny a zeleninu v tom horku :)

      Odstrániť