pondelok 19. apríla 2010

Co je to Kurkuma / Haldi ? हल्दी

Kurkuma alebo indicky safran (Turmeric)

V niektorych azijskych krajinach, kurkuma je nazyvana kunyit alebo haldi. Casto sa jej nazov nespravne vyslovuje a pise ako tumeric.


IMG_6802


Neziaduce ucinky kurkumy:
Neziaducich ucinkov nie je vela, ale mozu nastat pri pouziti vacsej davky ako nez je odporucane. Mohlo by dojst k podrazdeniu zaludka alebo nastat ine traviace tazkosti ako je hnacka alebo zapcha. Tiez by sa kurkuma nemala jest, ak mate upchate zlcovody, poruchy krvnej zrazanlivosti alebo zaludocne vredy (alebo ste ich mali). Tehotne a dojciace zeny by sa mali pouzitie kurkumy zvazit, efekty v tychto pripadoch nie su zname.


Kurkuma je trvaca bylina, z rodiny zazvoru. Pochadza z juznej Azie. Pre zdravy rast potrebuje teplotu zhruba medzi 68 a 86 stupnov farenheit a dobre mnozstvo zrazok. Tieto rastliny su kazdorocne zbierane pre ich podzemne stonky.

V Indii je kurkuma lahko dostupna a pouziva sa ako antiseptikum pre rezne rany, popaleniny a pomliazdeniny; ma antibakterialne ucinky. Obsahuje flourid, co je prospesne pre zuby. V niektorych krajinach je kurkuma ako doplnok stravy pre pomoc pri zaludocnych tazkostiach.
Kurkuma obsahuje zlte farbivo kurkumin. Kurkumy sa pouziva ako farbivo potravin, napriklad do bezvajecnych cestovin, aby boli zlte.
Aktivny prvok kurkumin ma zemitu, nahorklu, lahko palivu a horcici podobnu chut. Preto kurkumu treba pridavat do pokrmov opatrne; napr. Na 1kg masa staci 1 cajova lyzicka kurkumy.


IMG_6800


Tipy na pouzitie kurkumy:
Pigmentacia: Naneste male mnozstvo kurkumy zmiesanej s uhorkovou stavou alebo citronovou stavou a naneste na postihnutu oblast; na znizeniu pigmentacie. Nechajte posobit po dobu 15 minut alebo viac, a umyte. Pre lepsie vysledky to opakujte kazdy den, kym znovu neziskate svoj ton farby.

Silne kosti:
Ak chcete posilnit kosti, pridajte kurkumu do vriaceho mlieka a pite pred spanim. Odporuca sa namja zenam, pretoze znizuje riziko vzniku osteoporozy.

Tehotenske strie: Ak chcete zabranit nevzhladnym striam, naneste zmes kurkumy tvarohu do brucho pred tym, ze sa pojdete kupat. Nechajte posobit 15 minut a umyte.

Rany: umyte rany trocha posypeme trochou kurkumy zmiesanej s medom. Budeme tak predchadzat vzniku moznej infekcie.

Artritida: Kurkuma moze byt tiez ucinna znizovani bolesti spojenych s artritidou. Zohrejem salku mlieka. Pred tym, nez sa zacne varit ho zoberieme z ohna a pridame cajovu lyzicku kurkumy. Zamiesame a pijeme az 3 krat denne.

Znizenie tukov: Pravidelne pouzivanie kurkumy znizuje tuky, pomaha krvnemu obehu a cisti ho.


Kurkumu uskladnujeme v tesne uzavretej nadobe na chladnom, tmavom a suchom mieste. Cerstvy podzemok kurkumy skladujte v chladničke.

Poznamka: Skvrny od kurkumy sa daju len tazko odstranit. Preto treba byt opatrny pri pouzivani v kuchyni.


Zdroj info: internet

19 komentárov:

  1. Zajímavé,člověk na stará kolena se pořád učí.E.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som rada ze som si clanok o kurkume precitala a rozhodne ju budem zhanat a vyskusam poucne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, ze clanok pomohol. Kurkuma je velmi dobra (teda jej ucinky), urcite odporucam pouzivat. Aj kazdy den, aspon stipku do jedla. Netreba jej pridavat prilis vela, pretoze ak sa to prezenie, jedlo ma zemitu, az horku chut.

      Odstrániť
  3. Som nevedel, ze mat vredy je taka prekazka liecenia zaludka. Kurkuma teda moze skodit?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie som vystudovana lekarka, cerpala som zo zdrojov na internete, co je spomenute pod clankom. Treba sa poradit s lekarom o tom, ci moze kurkuma zle vplyvat na zaludok, ak ma s nim clovek zdravotne problemy.

      Odstrániť
  4. Dobry den Michaela, pisete, ze s kurkumou maju opatrne narabat tehotne a dojciace zeny. Momentalne dojcim a kurkumu davam do mnozstva jedal, ked som bola tehotna, tak som na zaklade nejakej rady z literatury kurkumu vynechavala. Teraz ale dojcim a kurkumou sa takmer az ladujem. Zaujimalo by ma, ako je to v indickej praxi. Ked zeny koja, nepouzivaju kurkumu? Len tak sa vzdaju klucovej koreniny? Nevies, ako to je? Mozno si sa na tu temu s niekym zhovarala alebo si aspon nieco vysledovala :-). Dakujem a pozdravujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, ked som bola tehotna a dojcila som kurkume som sa nejak prisne nevyhybala. Ako vyssie v spominam text je prelozeny z internetu a je mozne, ze kazdej zene moze kurkuma vyhovovat. Treba sa poradit s lekarom a nakoniec kazdy vidi na sebe, ci mu nieco sposobuje problem. V clanku je to spomenute ako "vystraha", ze moze aj nemusi. Cize radit sa s vasim osobnym lekarom.

      Odstrániť
  5. Dakujem za expresnu reakciu. Chapem, ze si informacie o kurkume iba prevzala z nejakych zdrojov. Iba ma zaujimalo, ako to je v Indii. Ved napr. ani divo rastuce huby sa nemaju jest pocas tehotenstva a kojenia, ale keby to niekto povedal nejakej zene od Brezna napriklad, tak ta by cumela :-). Dakujem a maj sa pekne, m

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Konkretne v Indii sa kurkume nevyhybaju pocas tehotenstva. Vyhybaju sa len surovinam, ktore zohrievaju telo, co moze sposobit potrat. Kurkuma je naopak velmi dobra na ochladenie tela.

      Odstrániť
  6. dakujem, vecer idem robit peceny karfiol, dam vediet ako nam chutil, m.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobry den, prosim Vas mate nejaku znalost o pouziti kurkumi ako prostriedku na detoxikaciu a odparazitovanie? L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie som odbornicka, ale dost citam o surovinach, ktore pouzivam a kurkuma je vhodna na detox pecene. Viac najdete tu http://www.livestrong.com/article/211962-turmeric-liver-detox/ alebo tu http://www.ehow.com/about_5438585_liver-detox-turmeric.html

      Odstrániť
    2. Dakujem za nasmerovanie.L.

      Odstrániť
  8. Dobrý den Michaelo, kurkumu používám v kuchyni velmi často. Protože jsem "čuně" :-) občas se mi podaří vyrobit žlutou skvrnku na tričku, košili... Nemáte nějaký osvědčený prostředek jak se skvrny zbavit? Mně se to zatím nepodařilo :-( Díky.

    Daniel

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru nemam nic take domacke overene. Kurkuma je potvora a nechava flaky na pamiatku - dozivotne :) Jedine bielidlo, zaplata... alebo ma napada pasta z vody a sody bikarbony, ale overene nemam. Inak soda je dobry cistiaci prostriedok. Tak mozno za pokus to stoji.

      Odstrániť
    2. Na netu nekdo radil kyselinu citronovou, tu doma nemam, tak jsem vyzkousel kyselinu askorbovou (vitamin C) Dal jsem lzycku prasku do pul deci vody a potiral tim skvrnu asi pul hodiny. Pak normalne do pracky. Dalsi rada byla vystavit skvrnu co nejvice slunci a opravdu po dvou dnech na balkone musim rict, ze to zabralo, skvrna je tak z 95% pryc takze uz skoro neni videt a to ani moc nesvitilo :-)

      Odstrániť
    3. Tak to je dobra rada aj pre mna :) Ak budem teliatko, urcite vyskusam, slnka mame az az :)

      Odstrániť