pondelok, 5. apríla 2010

Kysnuté dolky

Kysnute dolky



ČO POTREBUJETE:

Kvások:
1/2 lyžičky kryštálového cukru
1 lyžička sušeného droždia
vlažné mlieko

Cesto:
2 hrnčeky hladkej múky
vlažné mlieko
štipka soli
4 lyžice kryštálového cukru
1 vajce


Kysnute dolky



AKO POSTUPOVAŤ:

Do malej misky dáme cukor, droždie a zalejeme vlažným mliekom. Zakryjeme na tesno a necháme asi 30 minút kysnúť alebo do vtedy, kým kvások nepodrastie. Mlieko nesmie byť chladné ani príliš horúce!

Do väčšej misy si dáme múku, soľ a cukor. Prilejeme vlažné mlieko, kvások a dobre vymiešame na hustejšiu kašu. Pridáme vajce (nesmie byť studené, preto ho vyberieme včas z chladničky) a dobre premiešame. Cesto musí byť dostatočne husté, aby sa dolky nerozlievali po panvici.

IMG_6664

IMG_6666


Panvicu dáme poriadne zohriať. Štetcom potrieme olejom a naberačkou púšťame hrudky cesta na panvicu. Pečieme na slabom ohni z oboch strán dohneda.

IMG_6668

IMG_6957


Hotové môžeme posypať kakaovo-cukrovým práškom, Grankom alebo natrieť džemom, či Nutellou.

1 komentár: