sobota 15. mája 2010

Dal Shorba (indická šošovicová polievka) / Indian lentil soup

Indická šošovicová krémová polievka.




ČO POTREBUJETE:

1/2 pohára lúpanej oranžovej šošovice
vývar podľa potreby (zeleninový alebo kurací, záleží len na vás)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
štipka mletého zeleného kardamómu
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
1/4 lyžičky mletého chilli korenia
1 ázijský bobkový list (alebo karí lístky)

2 - 3 väčšie strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka

1 lyžička citrónovej šťavy
soľ


22IMG_8100



AKO POSTUPOVAŤ:

Ak nemáme mletý kardamón; 2 tobolky kardamónu rozlúskneme a semienka rozdrvíme.



Šošovicu prepláchneme a namočíme na pol hodinky. Do hrnca dáme vývar, šošovicu, kurkumu, chilli korenie, drvenú rímsku rascu a bobkový list (alebo karí lístky). Privedieme k varu. Varíme na miernom ohni asi 30 minút.




Ak používame bobkový list, po 30 minútach ho vyberieme. Karí lístky môžeme nechať v polievke. Polievka musí byť hustejšia, krémová, takže ak je príliš vodová, zvýšime oheň a necháme prebytočnú tekutinu vyvariť.

Cesnak nakrájame nadrobno. V menšom hrnci zohrejeme ghí a opražíme na ňom horčičné semienko, cesnak, kardamón. Semienko necháme prasknúť a toto vlejeme spolu s ghí do polievky; premiešame a osolíme.



5 minút prevaríme, odstavíme z ohňa a pridáme šťavu z citróna. Kto má rád ozdobí koriandrovou vňaťou.

1 komentár:

  1. čočkovou polévku máme moc rádi a tato indická varianta mě velmi láka:) jen budu muset dokoupit některé druhy koření:)))

    OdpovedaťOdstrániť