sobota 31. júla 2010

Slivkove koblihy

Prave myjafske!



22IMG_6804


CO POTREBUJETE:

500g hladkej múky
250g masla
1ks vajíčko
1 kocka drozdia
1/2 kávovej lyžičky soli
3 až 4 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke
100ml mlieka - vlažné na kvások
1 rovná kávová lyžička práškoveho cukru na kvások
slivky


22IMG_6799



AKO POSTUPOVAT:

Múku dáme na dosku urobíme v strede jamku, do ktorej rozmrvíme kvasnice a pridáme trocha práškového cukru, zalejeme vlažným mliekom, pomiešame jemne a necháme kvások nakysnúť. Pridáme zemiaky ošúpané uvarené postrúhané najemno, vajíčko, soľ a pokrájané maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.




Hotové cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 až 0.5 cm. Na cesto ukladáme rozpolené alebo celé (podľa chuti) slivky, vždy kúsok od okraja a od seba vzdialené asi 1.5 cm.




Okraj prehneme cez uložené slivky, pritlačíme, odrežeme s nožom, medzery medzi slivkami pritlačíme prstom, pokrájame koblihy, v jednej môžu byť napr. 2 slivky, ale aj dlhšie - podľa vkusu. Pokračujeme, až sú z celého cesta vyrobené koblihy, ktoré poukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie.




Pred pečením koblihy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 minút na 180st. Po upečení musia byť pekné zlatisté.





Autorkou fotografii postupu je Danka B., moja sestra a recept je rodinny po mojej babicke.

Tie moje su este stale popraskane. Mam este co trenovat :)

2 komentáre:

  1. Aj Brezofske :D Uz som si na ne dlho brusila zuby, a konecne som ich u teba objavila!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj! :D Tak nech sa vydaria a chutia. Tiez musim vystriehnut slifky, uz som davno koblihu nejedla.

      Odstrániť