utorok 6. júla 2010

Usal

Je to pochúťka pochádzajúca zo štátu Maharashtra. Robí sa z fazuliek mungo, hrášku a niekedy aj cíceru. Obyčajne sa strukovina nechá naklíčiť a restuje sa na cibuľke a korení. Ponúkam takú jednoduchšiu verziu bez naklíčenej strukoviny a cibule. Podávame s pečivom Pav alebo Čapati plackami.



22usal 032




ČO POTREBUJETE:

200ml sušeného hrachu (žltého alebo zeleného)
1 lyžička hnedého horčičného semienka
na špičku noža Asafoetida
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletého čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
soľ
voda

na pastu:
200ml strúhaného čerstvého kokosu
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 zelené čili papričky (alebo sušené červené čili)
1 lyžička Garam masala
50ml vody z kokosového orecha




22usal 043



AKO POSTUPOVAŤ:

Kokosový orech rozbijeme a vodu z neho zachytíme do pohára, odložíme. Do mixéra dáme nastrúhanú dužinu z kokosového orecha, hrsť koriandrovej vňate, rímsku rascu, čili papričky, garam masala a vodu z kokosového orecha. Všetko rozmixujeme na pastu.

22usal 002

22usal 003

22usal 004


Sušený hrach (alebo cícer), ktorý sme si na noc namočili do vody ráno uvaríme domäkka. Varím ho v tlakovom hrnci. Naklíčené sušené mungo sa nemusí predvárat. Hrachu stačí od natlakovania asi 10 minút. Ja som ho varila 15 minút a už vidno, že sa mi rozvaril. V tomto jedle by nemal byť hrach rozvarený.

22usal 005


Vo woku zohrejeme olej (alebo ghí). Pridáme asafoetida, horčičné semienko a rascu a počkáme, kým horčičné semienko nepraskne.

22usal 007


Pridáme uvarený a scedeny hrach, soľ, mletý koriander, mleté čili korenie a karí lístky. Dobre premiešame a 5 minút varíme na slabom ohni.

22usal 011


Pridáme kokosovú pastu a premiešame. Varíme na slabom ohni ďalších 5 minút. Zmes musí byť hustá, bez tekutiny.

22usal 012



11100_3530
Usal zo žltého hrachu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára