sobota 28. augusta 2010

Aloo Paratha / Potato paratha

Sú to výborne placky plnené zemiakovou zmesou. Moje deti ich milujú a všetci cudzinci, čo tieto placky v Indii ochutnajú ich nevedia vynachváliť. Plnky sú rôzne, záleží, komu aké koreniny vyhovujú chuťovo, ale určite nesmie chýbať koriandrová vňať, ktorá týmto plackám dodá tú správnu chuť.





ČO POTREBUJETE 
(na 6 - 7ks, záleží na veľkosti hrnčeka a aké veľké parathas si urobíme):

cesto:
1 a 1/2 hrnčeka múky Maida; hladká múka (hrnček = 250ml)
soľ
2 lyžice ghí (alebo rozpusteného masla)
vlažná voda podľa potreby

náplň:
3 stredné veľké zemiaky uvarené v šupke
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky Amchoor (sušeného manga); alebo nahradiť šťavou z citróna
1/2 lyžičky Garam masala





AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín na cesto vypracujeme elastické, nelepivé cesto, potrieme ho olejom a na pol hodinky ho necháme bokom odležať v miske, ktorú zakryjeme utierkou. 



V druhej miske roztlačíme ošúpané zemiaky, ktoré sme vopred uvarili v šupke a nechali dobre vychladnúť. Pridáme soľ, kurkumu, Amchoor, Garam masala a nasekanú koriandrovú vňať a všetko spolu dobre zmiešame.



Cesto aj zemiakovú zmes si rozdelíme na rovnaký počet častí. Teda k 6-tim guľôčkam cesta 6 guľôčok zmesi. Guľôčky zo zmesi musia byť o niečo menšie ako tie z cesta. 


Postupne zoberieme vždy jednu guľôčku z cesta a rozvaľkáme ju na tenkú placku (môžete ju aj prácou dlaní a prstov roztlačiť na placku, nie príliš tenkú, aby sa vám kvôli náplni neroztrhla). Do stredu uložíme guľôčku zo zemiakov. 

Zemiakovú zmes do cesta zabalíme a vytvarujeme buchtičku. 

Buchtičku valčekom rozvaľkáme opatrne na placku (nepoužívame už múku na vaľkanie). Nesmieme vaľkať rýchlo a príliš tlačiť na placku. Radšej dlhšie a zľahka, aby sa nám cesto neprasklo a plnka neskončila na stole. 



Panvicu poriadne rozhorúčime. Keď je dosť horúca, oheň stiahneme na strednú silu a placku opečieme nasucho z oboch strán dohneda. Občas ju čistou utierkou pritlačíme o panvicu kým sa opeká. 



Po miernom opečení z oboch strán potrieme jednu stranu s ghee, obrátime, potrieme druhú stranu s ghee, obrátime a po chvíľkach obraciame a dopečieme.

Hotovú placku preložíme na tanier, uložíme do utierky, aby neoschla a zostala mäkká. Pokračujeme so zbytkom cesta a plnky.


Sú to výborne raňajky, desiata či olovrant pre deti. Podávame s čatní alebo dahi (bielym jogurtom). 





Placky sa dajú aj zmraziť a to tak, že po vyvaľkaní placky na ňu položíme plastový kuchynský obal, položíme ďalšiu placku a takto pokračujeme, kým uložíme všetky placky na seba; oddelené tým plastovým obalom. Všetky zbalíme do alobalu a dáme zmraziť. Mali by takto vydržať až 2 mesiace v mrazničke. Ak ich chceme upiecť; rozpálime panvicu a zmrazenú placku na strednom ohni opečieme. Placky pred opekaním nerozmrazujeme, idú na panvicu zmrznuté.

11 komentárov:

  1. Ja milujem paratha. Miska krasne sa ti vydarili. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. miska pises ze maide, je biela hladka muka...je niecim specificka?
    vybusna

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prirovnala by som ju asi k nasej 00. Neviem presne v com je rozdiel medzi mukou Maida a nasou hladkou, ci 00, ale ked som na Slovensku skusala placky z hladkej muky, tak boli strasne tvrde. V slovenskych mukach sa inak moc nevyznam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den, chystam sa vyskusat vase recepty, velmi sa mi paci Vas blog! Chcela by som zacat s plackami, daju sa na Slovensku zohnat tieto muky Maida a Atta, ktore pouzivate?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, tie muky sa daju mozno zohnat v specializovanych obchodoch s exotickymi surovinami ako je napr. popy v Bratislave, naozaj netusim. Ked som na Slovensku pouzivam na placky bud len hladku muku 00 alebo ju miesam s polohrubou v pomere 2:1.

      Odstrániť
    2. Ďakujem, skúsim najprv zohnať originálnu múku, ak sa nepodarí zmiešam ako píšete. :)

      Odstrániť
  5. Dobrý den,
    děkuji za Vaše webové stránky. Jsem ráda, že se konečně mohu někde dozvědět o autentické indické kuchyni :-)
    Řeším podobné dilema s plackami.. Také jsem jedla v restauracích většinou plněné bramborami a ještě nějakým sýrem.. Zkusím tedy ten Cheddar.. Co by mě ale zajímalo ještě víc! K těmto plněným plackám většinou nabízejí 3 druhy omáček v malých kalíšcích.. Světle zelenou, žluto-oranžovou a tmavě zelenou (nejpálivější). Nevíte prosím, z čeho by tyto omáčky mohly být? Pravděpodobně půjde minimálně v případě těch dvou světlejších o směs jogurtu, nějakého koření a možná nějaké zeleniny.. Ale ta chuť je tak specifická, že mě vůbec nenapadá, co všechno by v nich mohlo být.. Budu se těšit na Vaši odpověď. Děkuji :-) Šárka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musela by som to asi vidiet, aby som vedela lepsie poradit. Zlto-oranzova moze byt paradajkovo cibulove chutney, tie zelene moze byt koriandrove chutney alebo matove, neviem to takto povedat. :)

      Odstrániť
  6. Kdejakou placku podle tebe jsem uz delala, tahle se mi nejak vyhnula, nechapu! Dobre najit obcas recept nejaky na FB, jinak by me minula a to byla velika skoda! Placicky mensi, brmaborou plnene, smazene, jsem mela moznost v Indii ochutnat, bohuzel, okamzite jsem ji vrazila kamosce, protoze byla, jak jinak, vycpana i koriandrem. Tak si ted uziju!! A ze bude vyborna!? O tom zadna!

    OdpovedaťOdstrániť