nedeľa, 12. septembra 2010

Gulab Jamun

Festival "Dussehra" (alebo Dasara) je oslava vitazstva dobra nad zlom. Vitazstva Boha Rama nad demonom Ravana (a tiez vitazstva Bohyne Durga nad byvolym demonom Mahishasura).

zdroj foto: internet (na obr. Boh Rama)



Zaciatok festivalu sa vola Navratri, ktore trva 10 dni a posledny desiaty den je prave uz spominana Dussehra. Festival sa slavi v celej Indii (tento rok je to 17. oktober), konaju sa rozne ritualy - palenie obrazov Ravana, modlenia a je to tiez oslava konca leta a zaciatku zimneho obdobia.

Pocas festivalu sa varia tradicne jedla a sladkosti. Gulab Jamun je jednou zo sladkosti, ktora sa vtedy pripravuje.



SUROVINY:

3 hrnceky cukru
1 hrncek vody
4 lusky zeleneho kardamomu alebo 1/4 lyzicky mleteho
niekolko blizien safranu
ruzova voda (esencia) 2-3 kvapky

1 a pol hrnceka Khoya
1 hrncek hladkej muky (Maida)
troska prasku do peciva
troska vody

olej+ghee 1:1



POSTUP:

Na cukrovy sirup:
V hlbsom hrnci zmiesame cukor a vodu a ohrievame na slabom ohni, kym sa cukor nerozpusti.

Pridame kardamom, ruzovu esenciu a safran. Neprivadzame cukrovu vodu do varu, chceme ju len teplu, nie horucu.

Mozeme dat zhrievat na stredne silnom ohni olej a ghee v pomere 1:1. Jamuns sa hlboko prazia, takze oleja a ghee musi byt dost, aby sa ponorili.


Jamuns:
Zmiesame khoya, maida a prasok do peciva (alebo soda bik.), Vypracujeme cesto. Na jeho spojenie bude mozno treba par lyziciek vody. Pridavajte po troskach, kym nedosiahnete hladke cesto.

Z cesta urobime hladke gulocky velke asi ako mala marhula alebo pinpongova lopticka. Nesmu byt prilis velke, pretoze pocas prazenia este podrastu a potom este podrastu, ked nasiaknu sirupom. Aby sme gulocky mali pekne hladke, pred tym nez cesto ideme tvarovat si dlane potrieme olejom alebo ghee.

Ked je olej a ghee dostatocne horuce jamuns vyprazime dohneda na stredne silnom ohni. Teplotu neznizujeme ani nezvysujeme, musi byt stale rovnaka pocas prazenia. Olej nesmie dymit. Na zaciatku jamuns klesnu, ale po niekolkuch sekundach prazenia zacnu plavat na hladine. Neprazime prilis vela kuskov naraz, cim by sa znizila teplota oleja a ghee. Ked su vyprazene dohneda, vyberieme ich na kuchynske save obrusky, aby sme odstranili prebytocny olej a hned ich vlozime do tepleho (nie horuceho) sirupu, ktory sme si pripravili vyssie. Nechame ich odlezat takto 1-2 hodiny.

Spravne pripravene Jamuns nasiaknu sirup, ale stale zostavaju plavat na hladine.

Gulab Jamun mozete skladovat v chladnicke, ale pred jedenim ich treba ohriat, pretoze najlepsie su teple (nie horuce!).



Recept nemam osobne odskusany, je z kucharskej knihy a vlozila som ho na poziadanie, ktore mi prislo e-mailom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára