nedeľa 19. septembra 2010

Mrkvova Halva

V arabskom jazyku slovo "halva" znamena "sladka". V Indii je velmi vela druhov a sposobov pripravy a aj ked mrkvova halva nie je prave najvabivejsia pre oko, urcite vas chut milo prekvapi.


11100_6598



CO POTREBUJETE:

1 maly hrncek nastruhanej mrkvy
1/2 hrnceka plnotucneho mlieka
ghee (nenahradzat!)
2 lyzice cukru (krystalovy alebo caster sugar)
stipka mleteho kardamonu (zeleny) 
niekolko safranovych blizien
kesu orechy (alebo pistacie, mandle, hrozienka...)




AKO POSTUPOVAT:

Mrkvu ocistime a nastruhame na jemnom struhadle. Zohrejeme ghee v panvici, pridame mrkvu a na miernejsom ohni ju opekame, az kym sa nescvrkne na panvici. Potom ju zalejeme mliekom, obcas premiesame a ohrievame, kym nezacne hustnut. Pridame cukor, safran...

1


...a kardamon. Ak nam to hustne prilis pomaly, troska zvysime silu ohna, ale nie celkom, aby nam to neprihorelo. Stale miesame, kym cela zmes neshustne.
Ulozime do misky, nechame vychladnut a potom ulozime do chladnicky. Vychladenu vyklopime, posypeme nasekanymi a nasucho opecenymi kesu orechami (alebo inymi orechami, ci hrozienkami) a mozeme podavat.

2



Nasincovi sa moze tato halva zdat prilis sladka, ale taka ma byt.

5 komentárov:

  1. no urcite zdravsia ako snicker,Nishan ju tiez miluje a aj ja zobnem trosku!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška to je nádhera, dokázala by som tento zázrak zjesť sama na posedenie. Na každej exotickej dovolenke som obetovala mäsitú večeru a kŕmila sa niečim podobným....toto určite vyskúšam a pošlem ti fotku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Budem sa tesit na fotku, potom fot na tom tvojom oblubenom mieste,kde mas dobre svetlo :P

    OdpovedaťOdstrániť
  4. nezabudnem...a tebe to vyfotím aj s pozadím :-)

    OdpovedaťOdstrániť