streda 6. októbra 2010

Puri Bhaji

Sú to veľmi známe a obľúbené indické raňajky, ale Puri Bhaji sa v celej Indii pripravuje aj pri iných príležitostiach ako sú rôzne festivaly, či párty. Okrem toho, že jedlo je veľmi chutné a lacné, je veľmi jednoduché ho pripraviť. Každý ho však pripravuje "po svojom". Niekto používa viac čili papričiek, niekto má rád len cibuľu a zemiaky a niekto si pridá aj inú zeleninu. Základom sú zemiaky a cibuľa. 


Puri bhaji doma 😋



ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):

3 veľké zemiaky 
voda 
soľ

olej 
1 lyžička horčičných semien 
1 lyžička urid dalu 
1 lyžička channa dal 
2 sušené červené chilli papričky 
štipka asafoetida 
niekoľko karí lístkov 

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty 
2 pozdĺž prekrojené zelené chilli papričky 
1 veľká červená cibuľa 
1/2 lyžičky cukru

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi) 
soľ podľa potreby 

1 lyžička citrónovej šťavy 
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 



AKO POSTUPOVAŤ: 

Zemiaky očistíme a prekrojíme na 1/4. Dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme do rozvarenia. Nescedíme. Odložíme do ďaľšieho použitia spolu s vodou, v ktorej sa varili. 


V panvici (kadhai) zohrejeme asi 2 lyžice oleja, pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Oheň zmiernime, pridáme asafoetida, urid dal, channa dal, karí lístky a sušené chilli papričky a chvíľku popražíme. 



Ďalej pridáme cesnakovo zazvorovú pastu, zelené chilli papričky, cukor a nadrobno nasekanú cibuľu. Restujeme, kým cibuľa nezmení farbu. 



Potom pridáme kurkumu, dochutíme soľou podľa potreby (zemiaky sa varili v slanej vode a tú použijeme, tak pozor na dosolenie) a chvíľku restujeme. 



Pridáme rozvarené zemiaky s trochou vody, v ktorej sa varili (tú si pridáme postupne podľa potreby). Trocha ich popučíme pri premiešaní, panvicu zakryjeme a bhaji varíme 5 minút na mierno. Pridáme citrónovú šťavu, koriandrovú vňať a premiešame. Minútku ešte prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Výsledné jedlo je skôr ako hustá omáčka.




Podávame s plackami Puri (na raňajky).





Puri Bhaji z ulice. . .
. . . stojí u nás 12 indických rupií, novinový balíček obsahuje 2 placky Puri a bhaji, ktoré pozostáva väčšinou len z cibule, zemiak sa nájde málokedy. Čiže na spôsob - raňajky chudobnejších.

puri bhaji z ulice



Puri bhaji z hotela (cez Zomato - home delivery)...
...za 55 rupií, 2 veľké Puri placky a zemiakove bhaji s cibuľou, mrkvou, hrachom a hnedým cícerom.




7 komentárov:

  1. Od tohto receptu som necakala vela, vzhladom na jednoduche suroviny, ale vysledok bol prijemnym prekvapenim. Ked sa este posype syrom, je to uplna lahodka!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na tieto ranajky nedam dopustit, bolo to to prve najlepsie jedlo ake som v Indii ochutnala pocas prvych dni pobytu, ked mi ryza liezla uz usami von :) Miesto ranajok som ho vtedy jedavala aj na obed.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A ja si pokojne davam aj na veceru, je to naozaj skvele :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ujela mi ruka s chilli,tak jsem dala kokos.mleko na zjemneni..pali to porad jak cert,ale je to vynikajici!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vyzera to chutne aj ten zakladny recept a suroviny na taketo indicke jedla si postupne dokupujem, este mi chyba kurkuma a kari listky. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  6. kari listky by sa mali dat zohnat susene, kurkuma asi aj bezne v potravinach, keby bol problem nieco konkretne zohnat, mozete sa spytat na stene mojej facebookovej stranky ludi, urcite sa najde niekto, kto poradi.

    OdpovedaťOdstrániť