štvrtok 4. novembra 2010

Čo je to "Gangireddu Aata"? / What is "Gangireddu Aata"?

"Gangireddu Aata"



"Gangireddu Aata" alebo "Býčie predstavenie" je veľmi populárna forma tanca v indickom štáte Andhra Pradesh. Gangireddu Aata je jeden z mála vidieckych zvykov a zábav, ktoré sa zachovali.

"Gangireddu" je pestro zdobený býk, ktorého presúvajú od jedného domu k druhému pod vedením svojho pána, ktorý hrá "Nadaswaram". Býci sú vytrénovaní k tancu, aby zabávali ľudí. Pomocou tejto tradície zarábajú peniaze, oblečenie a jedlo. Tento zvyk sa udržuje počas festivalov Sankranti a Dussehra.

Gangireddu dokáže tancovať podľa rytmu, kývať hlavou na súhlas, pokľaknúť a klaňať sa, dokonca natiahnuť jazyk na znak, že vie spievať. Tiež sa klaňať k úcte svojmu pánovi, keď pán spieva chválu darcovi.



Tu je video, ktoré som natočila z okna:

5 komentárov:

  1. no Miška, to je veľmi zaujímavé, také niečo vidím 1x v živote. Ďakujem za rozšírenie mojho obzoru vedomostí, paa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martinka, mne sa na tomto predstaveni paci ta hudba :) Pochybujem, ze na to ma nejake noty, ale aj tak hra rytmicky. Najprv som si myslela , ze chudak byk, ale on pocas dna od ludi dostane dobre najest a pit, takze len chodi so svojim panom hore dole a vytrenovany je tak, ze nepouzivaju nanho ziadne agresivne metody, takze nejde o ziadne tyranie. Preto sa mi tento zvyk paci a kazdy rok pozeram z okna ako byk "tancuje".

    OdpovedaťOdstrániť
  3. veď práve :) - ja som mala vždy takú utkvelú predstavu o býkoch , že sú vhodné iba na predstavenie v rodeu, kde teda "krotko" vobec neposobia /skor veľmi nebezpečne a agresívne/ a vobec by ma nenapadlo, že sa dajú takto skrotiť, či dokonca vytrénovať. Fakt zaujímavé.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zajímavé, inu jiný kraj, jiný mrav. Mně to trošku připomnělo masopust!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miško,s tím býkem je to opravdu zajímavé,že je tak krotký a v pohodě kráčí za svým pánem..taky jsem si myslela,že býk nejde ochočit...asi to mám tak vžité z dětství,když jsme chovali býky na jatka,tak byl problém je pak dostat na auto,jak byli agresívní a kopali nohami na všechny strany...E.

    OdpovedaťOdstrániť