streda 22. decembra 2010

Smotanová Vianočka

Moja prvá Vianočka...


Vianocka


(na menšiu vianočku)

250g hladkej múky (použila som Maida)
1 celê vajce + 1 bielko
štipka soli
45g jemného cukru (použila som caster sugar)
pár kvapiek vanilkovej arómy
125ml sladkej smotany (25%)
1 plochá lyžička sušeného pieskového droždia 
(ak máte radi hrozienka, môžete si za menšiu hrsť namočiť cez noc v rume a potom zapracovať do cesta)

žĺtok a maslo na potretie vianočky


Vianocka


V miske zmiešame múku, soľ, cukor a droždie. Pridáme vajíčko a bielko, ktoré sme si vybrali zavčasu z chladničky, aby sme "nepostudenili" droždie. Ďalej pridáme vanilkovú arómu a zohriatu smotanu. Nesmie byť horúca, len teplá, aby nám cesto pekne nakyslo. Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple 1 hodinu kysnúť.

Potom cesto opäť premiesime a rozdelíme na 6 (alebo 5) dielikov. 3 väčšie a 3 o niečo menšie (alebo na 3 väčšie a 2 menšie). Najskôr vyšúľame väčšie dieliky a zapletieme spodnú časť vianočky. Potom vyšúľame menšie dieliky a zapletieme. Položíme na spodnú časť vianočky, konce založíme pod vianočku. Vrchnú a spodnú časť upevníme tromi špáradlami, ktoré zapichneme pomedzi horný "vrkoč". (Ja som piekla už aj bez špáradiel a vianočka držala tvar.)


1vianocka 008


Vianočku znova necháme na teplom mieste asi 30 minút podkysnúť. Rúru si vyhrejeme na 180st. Pred pečením do vianočky postrkáme oblanšírované mandle, potrieme ju rozšľahaným žĺtkom.


1vianocka 012


Prvých 15 minút ju pečieme na 180st., potom teplotu zmiernime na 160st. a dopečieme asi 15-20 minút dohneda. Hotovú vianočku potrieme rozpusteným maslom.


Vianocka



Je mäkkučká, na chuť veľmi dobrá a krásne mi rozvoňala celý byt. 


vianocka 002







A toto je naša rodinná obľúbená rozprávka... ako inak? 
O Vianočke 🥰🎄

5 komentárov:

  1. Michaelka ... ani neviem čo povedať..., tak krásne si o mojom blogu napísala - jedným slovom ĎAKUJEM TI a veľmi ma teší, že aj táto vianočka, ktorá sa Ti úžasne podarila bola pre Tvoje šikovné rúčky inšpiráciou. Si strašne zlatá. Ešte raz - z celého srdiečka, vrelé diiik. paa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Michaela, tak ako ty tu predstavuješ Martinkin blog, tak mne sa podarilo minule spomenúť, aj keď len jednou vetičkou, tvoj blog pri jednom z mojich receptov. Myslím si, že tvoja stránka stojí za spomenutie a nasmerovanie čitateľov k tebe. Rada sem nakuknem, vždy keď budeš mať niečo nového alebo sa len chcem inšpirovať Indiou.

    http://kingablogger.blogspot.com/2010/12/kuracie-kari.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martinka, nemas za co. Rada som o tvojom blogu napisala, pretoze je pekny a dobre sa cita :) A ta vianocka mi naozaj urobila velku radost, pretoze to bola moja prva a hned sa tak vydarila. Najvacsi kritici su moje deti a ak tie chvalili...! Naopak, ja dakujem :)

    Ahoj Kinga, som velmi rada, ze sa ti u mna paci a tesim sa kazdemu nakuknutiu, aj ja chodim nakukat ;)

    Pekne sviatky vam prajem obom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miška babička by mala z teba radosť :-) Ale mám aj ja...Krásne Vianoce

    OdpovedaťOdstrániť