nedeľa 2. januára 2011

Lokše / Lokshe

Tu ma napadá…. kto vie, kto od koho “odkukal”? Slováci od indov Aloo parathas alebo indovia od slovákov Lokše? 🤔Ja som dnes urobila Lokše, aby môj Sunil ochutnal aj “naše” placky 🙂





ČO POTREBUJETE (na 4ks):

2 stredne veľké zemiaky
soľ
3 lyžice hladkej múky (použila som Maida)

maslo





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme poriadne vychládnuť. Najlepšie je si ich uvariť deň vopred. Potom ich ošúpeme a postrúhame najemno.

K postrúhaným zemiakom pridáme múku a soľ a rukou vypracujeme pevné nelepivé cesto. Necháme ho 30min pod utierkou oddýchnuť.



Dáme si ohrievať panvicu. 

Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti a dlaňami vytvarujeme guľôčky. Znova ich necháme 15min odpočívať.



Guľôčky vyvaľkáme postupne na placky tak, že každú sploštíme v dlaniach, obalíme v múke a vyvaľkáme na tenkú placku. Netreba tlačiť príliš pri vaľkaní. 



Opekáme ich pomaly na suchej panvici z oboch strán do hnedkava. Pri opekaní oheň zmiernime, aby nám nezhoreli.

Hotové placky potrieme maslom.



Môj Sunil si ich nevedel dnes vynachváliť, vraj každý deň by som ich mala "deťom" robiť 🤭

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára