štvrtok, 27. januára 2011

Palak Panír s cícerom

Toto nie je recept na klasický Palak Panír, ale myslím si, že je to rovnaká dobrota. Vhodnou prílohou sú indické placky (Chapati, Paratha alebo Naan).



Palak Paneer s cicerom



SUROVINY:

2 viazaničky čerstvých špenátových lístkov
voda podľa potreby

2 väčšie červené cibule
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička garam masala

1 väčšia paradajka
1/2 hrnčeka uvareného cíceru
panír (použila som panír vyrobený z 1 a 1/2 litra mlieka)
soľ
150ml sladkej smotany (25%)
hrsť koriandrovej vňate



POSTUP:

Špenát umyjeme, stonky odstránime a vložíme na 5 minút do mierne vriacej vody.




Špenát scedíme, necháme trocha vychladnúť a s troškou vody vymixujeme na pyré.




Cibuľu nakrájame nadrobno. V hlbšej panvici zohrejeme 2 lyžice oleja a orestujeme cibuľu a cesnakovo-zázvorovú pastu, kým cibuľa nezostane priesvitná.




Potom pridáme kurkumu, rímsku rascu, mletý koriander a garam masala a chvíľku restujeme, aby sa uvoľnila vôňa a chuť korenia.




Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, premiešame a zakryté dusíme (bez vody), kým sa paradajka nerozpadava.




Potom pridáme uvarený cícer***....




... soľ, špenátové pyré...




... panír nakrájaný na malé kocky, smotanu a dobre premiešame.




Necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa. Pridáme nasekanú koriandrovu vňať, premiešame a zakryté necháme postáť ešte 10 minút.






*** Cícer si na noc namočíme do vody (v horúcich mesiacoch ho dávam do chladničky vo vode), ráno vodu scedíme, vymeníme za novú a uvaríme do mäkka - bez soli! (varím ho v tlakovom hrnci, je to rýchlejšie).


6 komentárov:

  1. Miska vyzera to velmi zaujimavo, hned by som si dala. len kde zohnat tie suroviny? uz sa dlho chystam, ze vyskusam niektory z tvojich receptov, ale vzdy to stroskota na tom, ze nemam doma nieco z ingrediencii a ani ponatia kde to hladat...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A co konkretne ti chyba? Hnedy cicer nahrad obycajnym bielym, ten maju bezne v potravinach myslim, aspon som ho tam kupovala, ked som bola na Sk. Cesnakovo-zazvorovu pastu nahrad cerstvym cesnakom aj zazvorom. Tie korenia sa myslim daju kupit na Slovensku a Paneer si vyrobit z mlieka a citronu, ten aj ja robim doma :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obchod s indickými potravinami a mňamkami je v Bratislave v dome odborov zozadu ( dom techniky )alebo v obchodnom centre Palace. Oba obchody vlastnia dvaja bratia - Indovia, ktorí žijú na Slovensku. majú tam aj ghee aj paneer a mnoho famóznych korenín :-) vrelo odporúčam. Monika

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dá sa Paneer nahradiť sójovým syrom TOFU?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo viem, tak vegáni často miesto paneeru používajú údené tofu a vraj je to veľmi dobré. Skúste :)

      Odstrániť