nedeľa 13. februára 2011

Hrachová kaša / Green peas porridge

Hrachová kaša



ČO POTREBUJETE:
(na 2-3 porcie)

300ml hrnček zeleného hrachu 
(alebo žltého hrachu; použila som sušený)

50-100ml hydinového vývaru (záleží akú hustú kašu chceme)
3 - 4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
sušený majorán
soľ
1 lyžička ghee

1 lyžica masla + troška oleja
1 menšia červená cibuľa

vajce

Hrachová kaša



AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý hrach na noc namočíme do vody tak, aby bol všetok ponorený. Ja ho dávam do chladničky, kvôli teplu v kuchyni, kde by inak začal kvasiť. 

Ráno vodu zlejeme a vymeníme za čistú, uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. Bez soli! Necháme ho vychládnuť a rozmixujeme s trochou vývaru do hladka. Ak vám v kaši chutia kúsky hrášku, nemixujte ho príliš dlho. 

Do kaše vmiešame nastrúhaný cesnak, majorán, mleté čierne korenie a dochutíme soľou. Pridáme lyžičku ghee a premiešame. 

V hrnci si zohrejeme maslo a troška oleja, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a štipku soli a opražíme ju do zlatista. 

Kašu podávame posypanú opraženou cibuľou, s volským okom alebo uvareným vajíčkom (plátkom údeného mäsa), nakladanými uhorkami a chlebom.

6 komentárov:

  1. Dobry vecer, to je skvely napad s tym mixovanym hrachom, ja mam hrachovu kasu velmi rada a nevarim
    ju kvoli zdlhavemu postupu; moja mama, babka atd. totiz vzdy kasu strasne dlho za staleho miesania varili a ja na to nemam cas. Takto to urcite vyskusam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto je naozaj rychlo uvarena kasa a chutovo je presne taka, aku som lubila ako mala. Len vtedy sme k tomu mali kusok udeneho maska :) A tlakovy hrniec je skvela vec na strukoviny, ktore sa musia dlhsie varit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tiez mam velmi rada hrachovu kasu a davno som ju nerobila,dakujem za pripomenutie, vyskusam tvoj recept, Miska :) a s volskym okom som ju este nejedla ale oskúšam, cez tyžden je na pláne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hrachova kasa je take obycajne,ale vdacne jedlo. DUfam, ze vam bude chutit Andrejka :)

    OdpovedaťOdstrániť