pondelok, 4. apríla 2011

Karfiolove kari

karfiol kari




CO POTREBUJETE:

na karfiol:
1 mensi karfiol
1/2 lyzicky mleteho kasmirskeho chilli korenia
1 plocha lyzicka cesnakovo-zazvorovej pasty
1 lyzicka garam masala
2 lyzice ghee
voda podla potreby
sol

na omackovy zaklad:
2 lyzice ghee
kusok skorice
2 klinceky
1 zeleny kardamom (treba ho prasknut)
1 bobkovy list
1/2 lyzicky rimskej rasce
2 stredne velke cervene cibule
4 stredne velke rajciny
1/2 lyzicky cesnakovo-zavorovej pasty
1/2 lyzicky mletej kurkumy
2 plne lyzice kesu orechov; pomletych na prasok
1 lyzicka mleteho koriandru

na dokoncenie:
100ml kokosoveho mlieka



karfiol kari



AKO POSTUPOVAT:

Karfiol rozrobime na male ruzicky a vlozime do misky. Pridame vsetky suroviny na karfiol okrem vody a ghee. Karfiol s korenim dobre premiesame.




V hrnci zohrejeme ghee a karfiol 2-3 minuty opekame na stredne silnom ohni. Potom ho zalejeme vodou tak, aby bol tesne ponoreny, vodu privedieme do varu a ohen zmiernime. Varime asi 10 minut poloprikryty. Uvareny odlozime bokom.




V druhom hrnci zohrejeme ghee, pridame skoricu, klinceky a prasknuty kardamom, bobkovy list a rimsku rascu a minutku restujeme. Pridame nadrobno nakrajanu cibulu a cesnakovo-zazvorovu pastu a prikryte podusime do makka.






Dalej pridame kurkumu, pomlete kesu orechy, mlety koriander a dobre premiesame. Pridame nadrobno pokrajane paradajky a prikryte dusime, kym paradajky celkom nezmaknu tak, ze su az kasovite. Potom zmes nechame vychladnut. Bobkovy list a skoricu vyberieme.








Vychladnutu rozmixujeme na kasu s trochou vody, ktory sme si zobrali z uvareneho karfiola. Rozmixovanu zmes vratime do hrnca, pridame uvareny karfiol spolu s vodou, v ktorej sa varil. Znova privedieme do varu a na miernom ohni povarime dalsich 5 minut.
Nakoniec vmiesame do kari kokosove mlieko a senovku grecku a povarime dalsich 5 minut. Vysledne kari je kremovite.




Podavame s dusenou ryzou alebo indickymi plackami.

4 komentáre:

  1. Je to vyborne, dakujem, ani som sa nenazdala, ze to bude az take fajn:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. toto je uplne prve indicke jedlo, ktore som kedy uvarila. prave dnes . vyborne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som velmi rada, ze vam kari chutilo, dufam, ze budete skusat aj dalej :) Dakujem za vyskusanie.

      Odstrániť