utorok, 21. júna 2011

Chlebove cesnakove palicky / Garlic bread

Poznate "Garlic bread sticks", ktore sa predavaju vacsinou v pizzerkach? Vzdy, ked prazdninujeme v Mumbai a objedname si Pizzu alebo sa do pizzerie vyberieme, decka miesto pizze chcu "Garlic breads". A vzdy ich objedname malo :) Priznavam sa, ze aj mne niekedy chutia viac ako samotna pizza a len cakam, ci sa mi este jeden kusok ujde. Tieto prazdniny som si kupila kucharsku knihu na chlieb a ine pekarenske vyrobky a nasla som v nej aj recept na cesnakove palicky! Nechajte sa zlakat a upecte si tieto vonave chlebove placky, som si ista, ze lutovat nebudete :)



IMG_6845




CO POTREBUJETE (na 2 chlebove placky):

400g hladkej muky (pouzila som Maida) / 400g of Maida
1 lyzicku soli / 1tsp of salt
1 lyzicku jmeneho krystaloveho cukru (caster sugar) / 1tsp of caster sugar
1 a 1/4 lyzicky suseneho drozdia / 1 and 1/4tsp of dry yeast
2 lyzice olivoveho oleja / 2tbsp of olive oil
200ml teplej vody (nie horucej!) / 200ml of warm water

na potretie / for rub:
asi 100g masla / approx. 100g of butter
4-6 strucikov cesnaku (zalezi od ich velkosti) / 4-6 garlic cloves
cerstva bazalka; nasekana (nemala som, pouzila som susenu) / fresh basil leaves (you can use dry basil too)
mlete cierne korenie / ground black pepper





AKO POSTUPOVAT:

Do misky preosejeme muku, do nej zamiesame: sol, cukor a susene drozdie. Do teplej vody dame olivovy olej a do mokrej zmesi postupne zamiesame muku. Vypracujeme nelepivy bochnicek. Miesime ho asi 5 minut v rukach. Bochnicek dame do misky, troska pomucime a pod vlhkou utierkou na teplom mieste, bez prievanu necham cesto 1 hodinu kysnut. / Sieve the maida, add salt, sugar and dry yeast. Add olive oil to the warm water and stir dry mixture into the wet mixture. Make elastic, soft, nonsticky dough. Knead it for about 5 minutes with your hands. Keep the dough in the bowl, sprinkle some maida, cover the bowl with wet cloth and keep it in warm place.

Nakysnute cesto rozdelime na 2 polovice. Kazdu vyvalkame na placku ovalneho tvaru, hrubu asi 2cm. / After the dough doubled cut it into 2 parts. Roll each part of the dough to make flat bread, thick approx. 2cm.

Placku polozime na olejom vymasteny plech a pozdlzne narezeme nozom palicky. Nerezte ich az po okraj placky, su to len vnutorne zarezy. Cesto nechame na plechu kysnut dalsich 30 minut. / Place this flat bread on the oiled baking tray and cut with knife to make bread sticks. Do not cut the dough on the edge. Leave it to rise for another 30 minutes.

IMG_6825



Ruru si predohrejeme na 220st. a chlebove placky pecieme 10-15 minut dohneda. / Preheat the oven into the 220 degrees and bake bread sticks for 10-15 minutes. Until brown.

Kym sa placky pecu, osupeme si cesnak a nakrajame nadrobno. / While bread sticks are in the oven, peel the garlic cloves and chop them.

IMG_6833



V hrnceku si rozpustime 1/4 masla, z toho mnozstva, ktore je v rozpise surovin. Pridame nadrobno nakrajany cesnak (mozete ho aj nastruhat) a orestujeme ho. Potom pridame nasekanu bazalku a mlete cierne korenie (asi 1/4 lyzicky). Pridame zbytok masla, nechame ho na miernom ohni roztopit a odlozime z ohna. / In small pot melt 25g of the butter. Add chopped garlic and fry for a minute. Add chopped basil leaves and pepper powder. Add rest of the butter and let it melt. Take care not to burn the butter. Remove pot from the heat.

IMG_6841



Ked su placky upecene obe poriadne potrieme cesnakovo-bazalkovym maslom. / When bread sticks are ready rub them with all melted butter.



Recept je z knihy Bread od Sara Lewis.

16 komentárov:

  1. mňam ... tie voňajú až sem ku mne :)) ... už teraz viem, že ich určite upečiem :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. perfektné!!! v jednoduchosti je krása

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvele!!! Vzdy ked si objednam nieco z pizzerie, tak aj takyto chlebik, a tiez mam pocit,ze niekedy chuti lepsie ako samotna pizza ;o))) a tieto urcite vyskusam, mame radi vsetko cesnakove pecivo.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Páni, vypadají skvěle, a hlavně jednoduše :) Mohla bych je vyzkoušet při příštím grilování, díky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miška chlebík vypadá neodolateľne asi mu neodolám:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. robila som vcera,nabuduce musim urobit z dvojitej davky,posolila som ho este morskou solou,za asi 15 minut zmizol...jednoduchy a perfektny recept

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Som rada, ze vam chutili :) u nas su tiez hned prec.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ted jsem je objevila u tebe na FB, pri prvni prilezitosti (nejaka navsteva) je upecu. Ja si v picošce nejradsi davam carpaccio a pizza chleba. V kazdy picosce maji jiny, nekde takovy, jinde placku jako pizza.
    Ted mam otevrene tri tvoje recepty, nevim ktery driv :-) W

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Salonka strasne lubi garlic bread z picerky, ale hovori, ze moj je lepsi :) No hlavne cerstvy.

      Odstrániť
  9. Mňam, to se mi sbíhají sliny, udělám si je zítra hned jak přijdu z práce :)
    děkuji za krásné recepty. Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Miska uz som reception skusila pred 3 dnami a vsetci odpadavali, take to bolo dobre. Teraz robim znova pre navstevu. Dakujem za recept. Katarina z Mumbai

    OdpovedaťOdstrániť