utorok 21. júna 2011

Chlebové cesnakové paličky / Garlic bread

Poznáte "Garlic bread sticks", ktoré sa predávajú väčšinou v pizzerkách? Vždy, keď prázdninujeme v Mumbai a objednáme si Pizzu alebo sa do pizzerie vyberieme, decká miesto pizze chcú "Garlic breads". A vždy ich objednáme málo 🤔 Priznávam sa, že aj mne niekedy chutia viac ako samotná pizza a len čakám, či sa mi ešte jeden kúsok ujde. Tieto prázdniny som si kúpila kuchársku knihu na chlieb a iné pekárenské výrobky a našla som v nej aj recept na cesnakové paličky! Nechajte sa zlákať a upečte si tieto voňavé chlebové placky, som si istá, že ľutovať nebudete 🙂





ČO POTREBUJETE (na 2 chlebové placky):

400g hladkej múky (použila som Maida)
1 lyžičku soli
1 lyžičku jemného kryštáľového cukru (caster sugar)
1 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
2 lyžice olivového oleja
200ml teplej vody (nie horúcej!)

na potretie:
asi 100g masla
4-6 strúčikov cesnaku (záleží od ich veľkosti)
čerstvá bazalka; nasekaná (nemala som, použila som sušenú)
mleté čierne korenie

(alebo ak máte možnosť kúpiť hotovú zmes na "garlic bread" jednoducho ju pridajte do masla)





AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky preosejeme múku, do nej zamiešame: soľ, cukor a sušené droždie. Do teplej vody dáme olivový olej a do mokrej zmesi postupne zamiešame múku. Vypracujeme nelepivý bochníček. Miesime ho asi 5 minút v rukách. Bochníček dáme do misky, troška pomúčime a pod vlhkou utierkou na teplom mieste, bez prievanu necháme cesto 1 hodinu kysnúť. 

Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice. Každú vyvaľkáme na placku oválneho tvaru, hrubú asi 1cm. 

Placku položíme na olejom vymastený plech a pozdĺžne narežeme nožom paličky. Nerežte ich až po okraj placky, sú to len vnútorné zárezy. Cesto necháme na plechu kysnúť ďalších 30 minút. 



Rúru si predohrejeme na 220st. a chlebové placky pečieme 10-15 minút dohneda. 

Kým sa placky pečú, ošúpeme si cesnak a nakrájame nadrobno. 

IMG_6833


V hrnčeku si rozpustíme 1/4 masla, z toho množstva, ktoré je v rozpise surovín. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak (môžete ho aj nastrúhať) a orestujeme ho. Potom pridáme nasekanú bazalku a mleté čierne korenie (asi 1/4 lyžičky). Pridáme zbytok masla, necháme ho na miernom ohni roztopiť a odložíme z ohňa. 

IMG_6841


Keď sú placky upečené obe poriadne potrieme cesnakovo-bazalkovým maslom.



16 komentárov:

  1. mňam ... tie voňajú až sem ku mne :)) ... už teraz viem, že ich určite upečiem :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. perfektné!!! v jednoduchosti je krása

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvele!!! Vzdy ked si objednam nieco z pizzerie, tak aj takyto chlebik, a tiez mam pocit,ze niekedy chuti lepsie ako samotna pizza ;o))) a tieto urcite vyskusam, mame radi vsetko cesnakove pecivo.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Páni, vypadají skvěle, a hlavně jednoduše :) Mohla bych je vyzkoušet při příštím grilování, díky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miška chlebík vypadá neodolateľne asi mu neodolám:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. robila som vcera,nabuduce musim urobit z dvojitej davky,posolila som ho este morskou solou,za asi 15 minut zmizol...jednoduchy a perfektny recept

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Som rada, ze vam chutili :) u nas su tiez hned prec.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ted jsem je objevila u tebe na FB, pri prvni prilezitosti (nejaka navsteva) je upecu. Ja si v picošce nejradsi davam carpaccio a pizza chleba. V kazdy picosce maji jiny, nekde takovy, jinde placku jako pizza.
    Ted mam otevrene tri tvoje recepty, nevim ktery driv :-) W

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Salonka strasne lubi garlic bread z picerky, ale hovori, ze moj je lepsi :) No hlavne cerstvy.

      Odstrániť
  9. Mňam, to se mi sbíhají sliny, udělám si je zítra hned jak přijdu z práce :)
    děkuji za krásné recepty. Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Miska uz som reception skusila pred 3 dnami a vsetci odpadavali, take to bolo dobre. Teraz robim znova pre navstevu. Dakujem za recept. Katarina z Mumbai

    OdpovedaťOdstrániť