pondelok 27. júna 2011

Cibulove Bhaji

Cibulove bhaji sa predava v Indii bezne na ulici, vacsinou zabalene do novin; dostat ho vsade. Kazdy ho robi po svojom.... zakladom je muka Besan, cibula, sol a voda. Koreniny sa obmienaju (kurkuma, mlety koriander, mlete cierne korenie, ajwain, nakrajane chilli papricky...) podla toho, co kto ma rad. Cibulove bhaji bezne doma nerobim, ale vzdy ked zacne monzun a vonku pekne vytrvalo prsi, tak neodolame tomu domacemu. A kedze nam uz dva dni s prestavkami prsi, mraci sa a vzduch sa zacal konecne "hybat", dnes som robila bhaji.

Ja sa vzdy stracam v tom, ci je to Bhaji, Pakorra alebo Bajji.... podla vsetkeho nazov Bhaji sa pouziva skor na juhu Indie a nazov Pakorra (Pakoda) skor na severe, ale v podstate je to to iste. Bajji je ostatna zelenina ako zemiaky, plantainy a ine, tiez hlboko prazene v cesticku z cicerovej muky a korenin.


5879911244_46ee0bcafc_z





Cibulove Bhaji



IMG_7915



CO POTREBUJETE:

3 velke cervene cibule
sol
1/2 lyzicky mleteho chilli korenia
stipka sody
5 plnych lyzic cicerovej muky / besan
asi 9 lyzic vlaznej vody (alebo podla potreby; cibula musi byt besanom obalena, nie v cesticku plavat)
olej na vyprazanie


IMG_7913



AKO POSTUPOVAT:

Cibulu nakrajame na polkolieska, vlozime do misky a rozoberieme prstami.

1



Pridame sol, chilli korenie a sodu.

2



Dalej pridame muku Besan, premiesame prstami.

3



Nakoniec pridavame po lyzickach vodu a prstami premiesavame tak, aby sa kazdy kusok cibule obalil.

4



V hlbsej panvici (pouzila som wok) rozpalime olej. Musi ho byt dostatok, aby v nom cibula plavala (musi sa fritovat). Skusime s kustickom cibule, ci uz je olej dost horuci - vhodime kustik cibule do oleja a ak zacne hned bublat a prazit sa, mozeme postupne zacat prazit cibulu. Prstami drobime cibulu do oleja. Prazime na najslinejsom ohni.

5



Pocas prazenia olej cez cibulu prelievame a cibulu zlahka prehadzujeme, aby sa nam nezlepila a nezostala v hrci. Prazime ju dohneda. Hotovu vyberieme na papierove kuchynske obrusky, aby odsali prebytocny olej.

6



Cibulove Bhaji mozete jest samotne alebo s catni.



IMG_7909



9 komentárov:

  1. Miška,díky za fotopostup, v jednej reštaurácii u nás túto cibuľku podávajú k steaku a čerstvým šalátom,mňam. Určite si to tu už písala, múka besan - je aká múka, môžem použiť hladkú?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka, Besan je cicerova muka, z takeho drobnejsieho cicera. Na Slovensku sa da nahradit Hraskou, ak nemas ani jednu skus pouzit radsej kukuricnu mucku-skrob.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aha, tak skúsim ten škrob. Díky pekne!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem Miska, vyskusam tu v UK s besanom nie je problem maju aj 3kg balenia :-) ten ajwain nepoznam ale pozriem ci to zozeniem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, ten ajwain nemusis davat. Neviem ako sa to vola po slovensky, je to nieco podobne rasci...po anglicky sa to asi vola Carom, Bishop's weed...skus hladat pod tym nazvom. Ale ja to nedavam, robim uplne obycajne len s chilli korenim. Tak nech sa podari a chuti :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. čeština postačí? http://www.ajurveda-brno.cz/ucebnice-ajurvedy/zaklady-stravovani-a-pripravy-potravy/koreni/adzvan

      Odstrániť
    2. Ano, uz viem :) http://www.akochutimasala.blogspot.in/2012/05/co-je-to-ajwain.html Ale vdaka za link.

      Odstrániť
  6. Miška a keby som cícer pomlela na kávovom mlynčeku?....dosiahnem efekt, ako na Bahji muku, alebo ta je ešte niečím doplnená?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To by slo, len aby si mlyncek nezavarila....inak tu je navod http://moroccanfood.about.com/od/tipsandtechniques/ht/How-To-Make-Chickpea-Gram-Flour.htm Najprv zomliet v mixery, preosiat a to preosiate znova zomliet v mlynceku na korenie na jemnejsie a znova preosiat.

    OdpovedaťOdstrániť