streda, 15. júna 2011

Istanbul pilavi

Tuto dobrotu som varila podla receptu od @nazarboncuk. Odporucam vam preklikat sa az k nej na Varechu a pozriet si recepty, ktore pridala. Vacsina je z tureckej kuchyne a vsetky vyzeraju velmi lakavo.




Istanbul pilavi



CO POTREBUJETE:

3 kuracie stehna aj s klbom; vykostene a pokrajane na kocky
maslo
kuraci vyvar
2 lyzice mandli
2 lyzice pistacii
niekolko blizien safranu
200ml hrncek ryze Basmati (alebo inej dlhozrnnej ryze)
sol
mlete cierne korenie
petrzlenova vnat (ja som nepouzila, lebo ju u nas nedostat)


Istanbul pilavi



AKO POSTUPOVAT:

Safran namocime v troske horucej vody.

Istanbul pilavi


V mensom hrnceku privedieme vodu do varu. Vhodime mandle a pistacie, napocitame do 5 a vyberieme do misky. Chvilku nechame vychladnut a osupeme. Osusime ich a opecieme na suchej panvici. Odlozime bokom.

Istanbul pilavi


Ryzu preplachneme a namocime na 15 minut do horucej vody. Potom scedime.

Istanbul pilavi


V hrnci zohrejeme maslo a na nom 2-3 minuty opekame kuracie kusky. Podlejeme maso trochou kuracieho vyvaru a 5 minut na slabom ohni, prikryte varime. Po 5 minutach maso aj stavu z neho prelozime do misky, zakryjeme tanierom a odlozime bokom.

Istanbul pilavi


V cistom hrnci znova zohrejeme trosku masla a orestujeme na nom ryzu, ktoru sme si pred tym namacali. Pridame kuraci vyvar tak, aby jeho hladina bola asi 1cm nad ryzou. Osolime (ak mate kuraci vyvar uz osoleny, nesolte teraz ryzu vela, radsej neskor dochutit), pridame mlete cierne korenie a safran aj s vodou, v ktorej bol namoceny a zamiesame. Vyvar privedieme do varu, ohen zmiernime a prikryte varime 5 minut.

Istanbul pilavi


Po 5-tich minutach pridame kuracie maso aj so stavou a opecene orechy. Premiesame a dovarime prikryte na miernom ohni, dalsich asi 10 minut.

Istanbul pilavi


Hotovy pilav dochutime cerstvou, nakrajanou petrzlenovou vnatou.

1 komentár: