piatok 17. júna 2011

Bhindi subzi / Okra subzi






ČO POTREBUJETE:

250g plodov Okra (ibištek jedlý)

olej
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/2 lyžičky urid dalu
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia

1 stredne veľká červená cibuľa
soľ
troška citrónovej šťavy





AKO POSTUPOVAŤ:

Okru umyjeme a dôkladne vysušíme čistou kuchynskou utierkou. Musí byť dobre vysušená preto, lebo pri krájaní púšťa šťavu ktorá, keď sa spojí s vodou je mazľavá a pokazí tak celé toto jedlo. Odkrojíme konce každého plodu a nakrájame okru na menšie kúsky. Počas krájania nôž niekoľkokrát utrieme do servítky. Nachystáme si aj cibuľu, nakrájame ju na pásiky.

Olej poriadne zohrejeme, pridáme horčičné semienka a urid dal, semienka necháme prasknúť a urid trocha zhnednúť.



Pridáme mletú kurkumu a chilli korenie a premiešame. 



Pridáme cibuľu a okru, premiešame a necháme na miernejšom ohni opekať bez ďalšieho miešania, aby okra trocha zhnedla. Potom zľahka premiešame a znova necháme opekať, až kým okra nie je hotová. Celá jej tepelná úprava je asi 15min. Nepodlievame vodou, nezakrývame a nesolíme.



Keď je okra opečená, oheň vypneme, okru osolíme, pokvapkáme trocha citrónovou šťavou a premiešame.


Podávame ju k strukovinovému karí a dusenej ryži alebo s plackami (najlepšie Chapati).

12 komentárov:

  1. hmm..a ako chuti taka Okra?k comu by si to prirovnala?dakujem za odpoved:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martinka samotna okra neviem ako chuti. Zalezi ako si ju pripravis. Ona naberie chute korenin, ktore pouzijes. Ale je to dobra makka zelenina, ktoru netreba dlho tepelne upravovat. Mam tu aj recept na kari s Okrou http://ssalonis.blogspot.com/2010/09/okra-kari.html alebo taku opekanu s arasidmi http://ssalonis.blogspot.com/2010/04/okra-s-arasidmi.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. niekedy ju možno ochutnám...ešte som ju u nás nevidel :-) opäť krásna fotka...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jaj Miska, okru ja zboznujeeeem, takze vyskúsam aj tento tvoj receptík!! A dakujem!!! zasa som o cosi mudrejsia co sa jej nakupu týka.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miska, no toto nepoznam..mozno niekde najdem, snad v Nemecku, kde teraz ideme. Ale zatial som o okre nevedela, teda ju ani nehladala:-)Tu sa clovek dozvie tolko novych veci:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Toto vyzera byt zaujimave! Najblizsie, ked na taketo nieco natrafim v exotickych obchodikoch co mam po ceste do prace, tak urcite kupim!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. V anglictine sa im hovori aj "lady's fingers". Mozno tento nazov ste poculi uz.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. dnes som ju kupila a hladam nejaky recept.Tento vyzera dobre,urcite to bude dobre,ako nakoniec vsetko od teba!Kupila som aj kari listky.Pytala som saaj na stromcek a tu mi zase povedali,ze ak by som zohnala semiacka,ked bude tento strom kvitnut tak by som to mohla skusit zasadit,ale pochybuju,lebo to potrebuje teplo.Je to velky balicek,skusim zvysok dat do mraznicky,uvidim co to da.A poverim Nishana,ze to musi preskumat,ako to vlastne s tym kari stromcekom je,semiacka,ci odnoz.Dik za vsetky dobre recepty aj rady.Pekny den!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja som sa tu pytala v zahradnictve na semienka kari stromceka, ale ujo mi ponukal len rastlinku, tak som ho viac netrapila s tym, co chcem a kupila som si maly stromcek. Zatial sa pekne drzi.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. kari - ja mám tiež rastlinku, už od vľaňajška, je nevymŕzajúca, tenké striebrozelené lístky a kvitne na žlto drobučké kvietky v okolíku - ako napr. myší chvostík
    lístky po trhaní alebo krájaní pekne voňajú po kari

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tenke striebrozelene listky to je iny druh kari rastlinky. Neviem ci aj ta sa moze pouzivat do varenia. Ja pouzivam tuto http://ssalonis2.blogspot.com/2011/07/nie-je-curry-ako-kari.html

    OdpovedaťOdstrániť