štvrtok 14. júla 2011

Citronova ryza (Lemon rice)

Tato ryza je typickym jedlom juznej Indie. Pripravuje sa pocas roznych festivalov, ale aj pre uvitanie navstevy. Na jej pripravu sa na rozdiel od inych ryzovych jedal miesto ryze Basmati moze pouzit kratkozrnna biela ryza. Mozete si ju pripravit celkom jednoducho len s pouzitim korenin (taka sa podava bezne na ranajky) alebo slavnostnejsie, kde pridate zeleninu (napriklad zemiaky) a oriesky.
Obycajne sa serviruje so specialitou statu Andhra Pradesh - vyprazenymi zelenymi chilli paprickami, ktore sa vopred namocia v cmare a potom sa nechaju celkom vysusit na slnku.



Citronova ryza



CO POTREBUJETE:

(hrncek, ktory som pouzila ako odmerku ma 200ml)

na ryzu:
troska oleja
2 hrnceky ryze
(ja som pouzila Basmati)
voda
sol

3 zelene chilli papricky; prerezane pozdlzne a odstranene semienka
(kto chce velmi palive, semienka neodstranuje)
25ml Channa dal
(najprv namocenej vo vode na 30 minut az hodinu)
1 lyzica urad dal
1/2 lyzicky kurkumy

na Tadka:
1 lyzica ghee
1/4 lyzicky horcicnych semienok
1/4 lyzicky rimskej rasce
kusok cervenej susenej chilli papricky; nakrajane nadrobno
asi 10 kari listockov
(tie nesmiete vynechat, lebo bez nich to nie je prava indicka citronova ryza)

pre slavnostnejsiu pripravu:
2 stredne velke zemiaky
(osupane a pokrajane na kocky)
niekoko arasidov
niekolko kesu orechov

stava z 1-1 a 1/2 citrona
(alebo limetky)


Citronova ryza



AKO POSTUPOVAT:

Najprv si uvarime ryzu klasickym sposobom. U mna klasicky sposob znamena, ryzu na umyt a namocit na 15 minut, scedit. V hrnci zohrejeme olej, ryzu na nom troska oprazime a zalejeme vodou tak, aby jej hladina bola asi 1 a pol az 2cm nad ryzou a osolime. Vodu privedieme do varu, ohen zmiernime a prikryte uvarime do makka. Uvarenu ryzu prevzdusnime lyzicou (trocha premiesame, aby nezostala v jednej hrci.)

V panvici rozpalime lyzicu ghee a na miernom ohni na nom opecieme kesu orechy a arasidy. Opecene odlozime bokom.

V panvici znova zohrejeme lyzicu ghee, pridame kari listocky a nechame ich vypraskat. Pridame rimsku rascu, horcicne semienka a nadrobno nakrajanu susenu cervenu chilli papricku; znova nechame prasknut.

Dalej pridame zelene chilli papricky, channa dal, urad dal a nakrajane zemiaky. Premiesame a prikryte na miernom ohni opekame, kym zemiaky nezmaknu (ale nesmu sa rozpadavat). Obcas premiesame.

Citronova ryza


Ked su zemiaky makke, pridame kurkumu, premiesame a este 2 minutky opekame uz odokryte a odstavime z ohna.

Orechy, ktore sme si vopred oprazili vmiesame do zemiakov a zemiaky s orechami vmiesame do uvarenej ryze.

Nakoniec primiesame do ryze stavu z citrona (alebo limetky) a mozeme podavat. (Ked vmiesavate do ryze zemiaky, orechy a citronovu stavu, mozete ryzu este chvilku opiect spolu s tym na panvici, ale nemusite.)

Citronova ryza

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára