utorok 19. júla 2011

Šošovicová nátierka / Lentil spread

Sosovicova natierka



ČO POTREBUJETE:

100ml Toor dal (alebo červenej lúpanej šošovice)
200ml vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy

2 lyžice oleja
štipka asafoetida
¾ lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 červená sušená chilli paprička
3 strúčiky cesnaku
1 menšia červená cibuľa 
soľ
hrsť koriandrovej vňate
1 lyžička šťavy z citróna


Sosovicova natierka



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme a namočíme na 1 hodinu do vody. Potom vodu scedíme, toor dal dáme do hrnca a zalejeme asi 200ml vody, pridáme kurkumu a vodu privedieme k varu. Toor dal varíme na miernom ohni domäkka. Ak sa voda vyvarí, pridáme po troche vriacu vodu. Dal varíme asi 15-20 minút.

Keď máme Toor dal uvarený, v panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, asafoetida a chilli papričku. Korenie restujeme kým rímska rasca neuvoľní vôňu. Potom pridáme nasekaný cesnak a nasekanú cibuľu a restujeme domäkka.

Pridáme uvarený toor dal, osolíme a na silnom ohni varíme za občasného premiešania, až kým neshustne na požadovanú konzistenciu nátierky. Môžeme si pomôcť aj roztláčatkom (ktoré používam na zemiaky). Treba na dal dávať pozor a neodchádzať od panvice, môže sa stať, že zhustne rýchlo (hlavne ku koncu) a prihorí. Keď toor dal zhustne, oheň vypneme a vmiešame trocha koriandrovej vňate a šťavu z citróna. 

Sosovicova natierka

Sosovicova natierka


Premiešame, dáme do misky a necháme vychládnuť.


Sosovicova natierka



Môžete skladovať v chladničke. Podávame s chlebom alebo pečivom.



Okrem iného táto nátierka je taká dobrá, že sa nemusíte báť ju ponúknuť ani vašim deťom. Urobte im sendviče, kde na chlebík natriete trocha šošovicovej nátierky, dáte kúštik masla a plátok syra. Sendviče im zapečte a máte pre ne dobrú večeru.

Sosovicova natierka

8 komentárov:

  1. mnam, sosovickovu natierku by som si dala aj ked nedelim:-))delili sme s mamou 1,5 roka a mame obidve odvtedy pokazeny metabolizmus, zaludok, travenie. Ale schudli sme a boli sme krasne stihle, pre 10 rokmi:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čočkoá pomazánka vypadá svkěle, určitě ji zkusím napodobit s čočkou červenou, kterou strašně ráda používám. A zeleninových pomazánek není nikdy dost. Takže moc díky za tip a přeju pevnou vůli a dostatek fantazie na vaření s dělenou stravou.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ooh,Miska..ako ti len zavidim to krasne nadsenie, s kt.si sa pustila do chudnutia..taaak dobre sa to cita..moc ta obdivujem,a moc tuzim potom,aby aj mna konecne pochytilo take nadsenie,lebo mi je ho uz siiilno treba..drzme si teda palceky navzajom:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Diky kocky :) @Martinka drzim aj ja tebe palceky, aby ta chytilo odhodlanie :) @Madla s tou fantaziou...no trocha sa bojim zivocisnych dni, tam sa mi zda menej moznosti pre mne, kvoli tomu slabemu vyberu zeleniny na salaty...uvidime, do kedy ta fantazia a inspiracie budu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak tohle je přesně moje gusto! Čočku miluji :-D Míšo, držím Ti palce, dělená strava tělu dělá velmi dobře
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Diky :) Po 2 dnoch mam pocit lahsieho zaludka, ale nie hladu, takze zatial je to dobreee :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Miska, aj ty delis? Co si sa tak rozhodla? Super! Dobre, ze som sem nakukla
    Lucy

    OdpovedaťOdstrániť