pondelok 4. júla 2011

Nie je Curry ako Karí . . .

22kari listky 007


22kari listky 014



Väčšinou poznáme pod názvom „curry“ zmes zomletých korenín, ktoré dodávajú jedlu žltú farbu a inú chuť, než na akú je slovák zvyknutý. V skutočnosti však "Curry korenie" nie je znakom indického jedla. Je to len ďalšia z mnohých zmesí - „masala“, ktorú môžete použiť na dochutenie. Karí korenie je taktiež výmysel britov, ktorí sa snažili napodobniť chuť indickej kuchyne.



22kari listky 018



Čo je teda "Karí"? Počuli ste už názov „Curry leaves“? Karí lístky pochádzajú z rastliny, ktorej odborný názov je Murraya koenigii.


Stromček môže narásť až do výšky 40-60 metrov. V indickej kuchyni sa využívajú jeho aromatické lístky najviac práve už v spomínaných „karí “ - hlavne na juhu Indie (čiže v omáčkovitých jedlách, ktoré sú určené na zvlhčenie a ochutenie ryže, ktorá je hlavnou prílohou ku karí), pri príprave Tadka (dávajú sa buď rovno na horúci olej alebo ghee, kde prasknú a okamžite cítiť ich korenisto citrónovú vôňu), ktorá sa robí na začiatku prípravy karí alebo na dokončenie karí alebo sa pridávajú počas varenia do pripravovaného jedla.






Dostupnosť tejto rastlinky na Slovensku je pravdepodobne ťažká alebo nulová, ale ak je možné si stromček zakúpiť, odporúčam vám skúsiť čerstvé „Karí“ lístky. 


22kari listky 026

kvety kari stromceka

12 komentárov:

  1. Ahoj Miška, veru Muraja na slovensku nehrozi :-( skusim sa po nej popozerat vo Viedni, lebo na jej vonu som velmi zvedava. Co sa tyka anglictiny, pozor, muraja je znama pod oznacenim curry leaves, Oznacenie Curry plant sa stahuje na inu bylinku, konkretne na slamihu uzkolistu, je to stredozemska teplomilna bylinka so striebristymi tenkymi listkami, ktore nadherne vonaju, ale skôr by som povedala ze po vegete ako po kari. Je to moja najoblubenejsia bylinka, chodievam ju niekolkokrat denne ovoniavat na balkon ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Opravila som :) aj ked indovia tomu hovoria vselijako, tak preto som pisala aj o curry plant....indicka anglictina je asi ako moja francuzstina :)) Najlepsie je na trhu si pytat "curry patta".

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý den, přítel mi právě přivezl jednu rostlinku z Indie. Byla zasazená v poměrně těžké půdě a hodně zalitá. Poradíte mi s pěstováním? Mám ji na okně na plném slunci, ale nevím, jak moc chce vody. Taky bych si ji ráda rozmnožila. Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moja kamaratka je sikovna pestovatelka a rozumie kari stromcekom. Poprosim ju, aby vam tu poradila, ked bude mat cas.

      Odstrániť
  4. Mila Alena,
    Miska ma poprosila ti napisat par riadkov o Kari plant. Ja mam moj kari tree uz 5 rokov a rastie velmi pekne. S rozmnozovanim to bude mozno trosku zlozitejsie ale ak budes mat stastie, tak po par rokoch mozes mat mlade vyhonky priamo v kvetinaci. Niekedy je mozne rozmnozit so semiackov ak ti bude kvitnut. Moj kari kvitne ale nikdy som nebola schopna vypestovat novy kari zo semiackov.
    Najlepsie je kupit kari plant z indickych obchodov.
    V prvom rade presad kari plant do pody, ktora je urcena na cactus/palm/citrus alebo dobru kvalitu pody na kvetinace. Nechces mat v kvetinaci tazku podu, lebo poda musi dychat. Nesad do obrovskeho kvetinaca, lepsie je postupne presadit kazde dva roky.
    Polievaj raz za tyzden, je dobre ked kari trochu vyschne ale nie uplne!
    Od marca do oktobra pridavam fertilizer, pretoze v kvetinaci poda je ochudobnejsia od vitaminov rychlejsie ako vonku. Ja pouzivam fish(rybaci - smrdi ale je velmi dobry) fertilizer, treba to zmiesat s vodou alebo iny fertilizer ktory mozes kupit dobry pre acid-loving plants(kyselina - acid) Ja zijem v USA takze neviem ake fertilizer maju v Cesku a Slovensku. Ak mozes dosta Osmacote fertilizer, proste najdi nieco na citrusy. Proste citaj opatrne co pisu.
    Umiestnenie kari pri okne je dobre. Cez leto mozes dat vonku ale nedaj hned na plne slnko. Aj ked je to strom, ktory rastie na slnku, vzdy musis byt opatrna, lebo teraz rastie vo vnutri.
    Ak mas viacej otazok alebo som nieco zabudla rada pomozem. Kamila

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň pani Kostolná,
      veľmi ma zaujali Vaše rady, minule sa nám podarilo kúpiť kari rastlinku na trhu a nevieme presne, ako ju pestovať. Je teda lepšie ju mať v kvetináči? Keby ju vysadíme von, tak by v zime vymrzla?

      Odstrániť
    2. Dobry den, poslem vase otazky Kami a poprosim ju, ak bude mat cas, aby vam odpovedala.

      Odstrániť
    3. Mila Barborka,
      ano najlepsie je zasadit Kari rastlinku do kvetinaca. Cez leto moze byt vonku ale na zimu ju preneste do vnutra bytu. Nemusi byt uplne pri okne ale mala by mat dostatok svetla. Pozrite si co som napisala pre Alena v predoslom komentare. Ak mate navyse otazky rada Vam odpoviem.
      S pozdravom Kamila

      Odstrániť
  5. Míšo, Kamilo, moc děkuji za rady a podrobný návod. Seženu si co bude třeba. Zanedlouho letím do USA, takže poprvé místo oblečení budu kupovat hnojivo :-). Každopádně ještě jednou děkuji. Přítel i Vy jste mě moc potěšily. Jen doufám, že kari vydrží naše cestování a časté nepřítomnosti. Míšo, tento blog je pro mě darem z nebes. Mám spoustu indických kuchařek a uložených zajímavých stránek, ale u Vás je to tak jednoduše, prostě popsané, že vařím asi 70% jídel podle Vašich návodů. U nás jednoznačně vede Lilková bharta, Květákové kari jsem objevila minulý týden a už jsme ho měli dvakrát, Fazolové lusky se sezamem (nemám ráda fazolky, tak dělám z paprik a umlátila bych se po tom) a mnoho dalších. Díky cestám do Indie jsem dobře zásobená kořením a v Brně máme obchod, kde se dá vše koupit nebo objednat. Tak toho prosím nenechávejte, jste skvělá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka, to som velmi rada :) Nech kari stromcek dobre rastie!

      Odstrániť
  6. Dobrý den, poradí mi prosím někdo, kde sehnat rostlinku Curry leaves three ( Murraya koenigii ) ? Má to být dárek k Vánocům ... o pěstování jsem tady už něco četla.
    Děkuji za info.
    Míla

    OdpovedaťOdstrániť