štvrtok 17. novembra 2011

Obed v indickej škole

V indických školách väčšinou nemajú jedálne. Pravda, je pár škôl, kde sa aj varí, ale každý deň majú takmer to isté. No takáto škola sa vyskytne zriedka. Obyčajne si deti nosia obed so sebou do školy v obedárikoch alebo ak chcete v ešuskoch. A čo do obedárika? Záleží na dĺžke dňa. Ak bude deň dlhý, dám dcérke ryžu a karí, nejaké kekse alebo ovocie a nejakú placku alebo sendvič. Samozrejme nesmie chýbať fľaša s vodou. A ak bude deň kratší, zabalím jej len nejaké placky, nejakú zeleninu (subzi) alebo strukovinu bez omáčky a zasa kekse alebo ovocie.




Dnešný obedárik pozostával z hrášku, placiek Dosa a koláčika (kupovaného), ktorý asi zložením nič moc, ale je to veľký hit medzi deťmi teraz (😕) a fľaša vody. Mištičky sa pozakrývajú a uložia na seba a šups s nimi do umelého obalu, ktorý jedlo udrží až do obeda teplé.




Takže pre toto indické ženy varia už od skorého rána, deťom treba nabaliť čerstvé jedlo.




* * *


Ďalšie inšpirácie do obedárika:


22obedar 011


IMG_0372


IMG_0463


IMG_0856


IMG_0728


indicky obedar


indicky obedar


do skolskeho obedara


obedar


obedar


do obedara


veg thali
Paradajkovy dal, ryza, curd, baklazanovo sampinonove subzi: mooli+cibula, baby baklazany, sampinony, sol, kurkuma, mlety koriander, garam, mlete chilli, kokosove mlieko, jarna cibulka.

do obedara

Thali

Thali

obedar

Thali

9 komentárov:

  1. Wau miška ty si super mamina!ten obedárik s termoskou je super vec..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No tiez sa mi obcas rano nechce vstavat hned k hrncom, ale ked musim... aspon nevidem z cviku :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ake mileee:))..ja sa uz hrozne tesim na ten cas,ked budem detom chystat desiaty:)))ak sa raz dockam ovsem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. a kde tie deti jedia? v triede, alebo maju na to vyhradene nejake miesto?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. to je krasne ako im to chystas! je to sice strasne namahave detom chystat kazdy den jedlo, ale aspon je dobre, ze mas pod kontrolou co jedia a vies ze jedia dobre a zdrave veci.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. @vybusna, jedia bud v triede alebo vonku pod stromami na travniku si posadaju a najmensie deti tam maju stoliky a stolicky pred triedou vonku, celkom pekna skola je to, kde teraz Salonka chodi.
    @Anetka, to ano, viem co jedia, ale niekedy si tak hovorim, keby tam ta jedalen tak bola!! hlavne v lete ked je horko uz o 5 rano a ja musim ist placky robit alebo ryzu, chleba so sunkou nehrozi ani omylom (toho sa Salonka najedla poriadne na SLovensku :))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hm, tak v tomto mame vyhodu, ale zase aspon vies, co ti deti jedia.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Miska, aj ked sa ti nechce, ma to pozitivnu stranku, ze vies co je a velmi ma prekvapilo, ze neprotestuje a spapa take zdrave veci. Ale to je tam asi bezne, ze deti bezne papaju vela zeleniny, vsak?

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Danka, deti su na taku stravu zvyknute. Mozno aj fakt, ze tu neni v obchodoch vyber syrov a suniek a vselijakych takych veci, ich to nelaka a musia zjest co sa doma navari, lebo vacsina stravy co sa v Indii je je doma cerstvo uvarena. Je to aj preto, ze je tu teplo a oni jednoducho veria len na cerstvu uvarenu stravu, ziadne skladovanie jedla v chladnicke, to pre nich na druhy den uz neni cerstve....aj ked ja si obcas uvarim veru aj na dva dni a dam do chladnicky :)

    OdpovedaťOdstrániť