utorok 8. novembra 2011

Peceny plneny baklazan

Urcite sa vam obcas stane, ze natrafite na jedlo, ktore by ste chceli uvarit, ale jednoducho nemate vsetky spravne suroviny. Co urobite? Neuvarite ho alebo improvizujete z toho, co dokazete zohnat? Ja rada improvizujem. Povodny recept sa vola "İmam bayıldı". Je to turecke jedlo a nazov povodneho receptu znamena "Imam omdlel". Vznikol vraj tak, ze Imam ochutnal toto jedlo, ktore mu uvarila jeho manzelka a od tej dobrej chute az omdlel :)) to by sa raz mohlo stat aj mojmu manzelovi! Druha verzia je, ze omdlel po tom, co pocul kolko stali suroviny na toto jedlo a kolko oleja manzelka pouzila :) Vyberte si verziu pribehu, ktora sa vam viac paci.



11IMG_0012


CO POTREBUJETE:

1 velky baklazan
olej

2 stredne velke cervene cibule
2-3 velke struciky cesnaku
1 zelena chilli papricka
2 stredne velke paradajky
susene oregana
1 lyzicka garam masala
sol
hrst cerstvej koriandrovej vnate
trocha struhaneho syra (pouzila som indicky Cheddar)
olivovy olej na pokvapkanie
troska vody na podliatie



11IMG_0015



AKO POSTUPOVAT:

Baklazan prekrojime na polovicu. Supku niekolkokrat prepichneme vidlickou. Obe polovicky cele potrieme olejom, ulozime do pekaca a v predohriatej rure pecieme na 250st., 10-15 minut.


0


Baklazanovu duzinu vydlabeme lyzickou. Nechajte ho troska vychladnut, aby ste si pri tom prsty nepopalili. Duzinu nakrajame nadrobno. Po 10 minutach pecenia nebude celkom kasovita, preto je treba ju nakrajat.

Na troske oleja v panvici orestujeme nadrobno nakrajanu cibulu, cesnak a chilli papricku.

1


Pridame nadrobno nakrajane paradajky a baklazanovu duzinu.

2


Pridame garam masala, oregano a sol, asi 5 minut restujeme. Premiesavame.

3


Hotove odstavime z ohna, primiesame nadrobno nakrajanu koriandrovu vnat...

4


... a nastruhany syr.

5


Touto zmesou naplnime vydlabane baklazanove supky. Kazdy prelejeme lyzickou olivoveho oleja, baklazany trosicka podlejeme vodou a pecieme 20 minut  na 180st.

6


Mozeme podavat s nakrajanou nasucho opecenou bagetou alebo inym pecivom.

6 komentárov:

  1. perfektná kombinácia surovín... chystám sa na tvoje hráškové pyré, bude s pečeným karfiolom :-) teším sa na tú chuť, možno zajtra...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam, milujem baklažán na všetky spôsoby :) Minule som robila z neho nátierku. Je to skvelá zelenina :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :) aj celkom jednoduche grilovane baklazay su skvele :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vidím ze imam uz omdlieva aj v Indii :D krásne sú

    OdpovedaťOdstrániť
  5. :)) veruze to chutilo dobre, aj ked recept som asi dost zmenila :) aj som muzovi povedala, ze by mohol odpadnut a nic.... asi mu v tom chybal kokos ;)

    OdpovedaťOdstrániť