sobota 24. decembra 2011

Štedrý deň / Coconut cookies

Tak ako sa ma ešte pár dní pred Vianocami (a vlastne ešte včera) nechytala atmosféra tohto obdobia, tak sme nakoniec dnešok strávili s dobrou náladou, dobrým jedlom a hlavne - spolu. Stromček sme si ozdobili o pár dní skôr, aspoň sa mu môžeme tešiť trošku dlhšie.

deti



Keďže strúhanku u nás buď nedostať alebo ju dostať, ale urobenú zo sladšieho pečiva, vždy si na vyprážanie robím svoju vlastnú. Vopred som si upiekla jeden väčší chlebík, ktorý som potrhala na menšie kúsky a sušila v piecke, až kým neboli celkom tvrdé a dali sa pomlieť na peknú, hnedú strúhanku.

Stedry den 2011



Stihla som aj niečo napiecť... citrónové kekse, linecké a kokosky z bielok, ktoré mi zostali z citrónových keksov. (recept na kokosky uvediem nižšie)

pecivo


Deň pred štedrým dňom robievam domácu majonézu do šalátu a inak tomu nebolo ani tento rok. Všetka smola, ktorú som mala pred sviatkami bola preč a mne sa všetko darilo. Vymiešala som peknú, žltučkú majonézu (z čerstvých domácich vajíčok), ktorá sa mi nezrazila, z čoho som mala radosť ako malá (ako vždy, keď sa mi niečo podarí).

Stedry den 2011



Nachystala som majonézový šalát, ktorý odpočíval až dodnes v chladničke.

Stedry den 2011



Samozrejme, bolo ho treba ochutnať 😀

Stedry den 2011



Večer som vytiahla z mrazničky kuracie stehienka, ktoré som plánovala dnes vypražiť v piecke... a na vrchnáku nádoby, v ktorej boli zamrazené, bola krásna vrstva ľadu... takže aj ja som mala trošku zimy 🙂

Stedry den 2011



Dnes som uvarila manželovi šošovicové karí, dusenú papriku s baby kukuričkami, Salonke zemiakovú kašu (má asi menej mojich génov, lebo neľúbi majonézový šalát!), mala som v pláne vypražiť rybku (ale žiadnu mi nedoniesli :( ), vypražila som kuracie stehienka v piecke (recept nižšie), uvarila kuraciu polievku a udusila ryžu. Salonka aj na Štedrý deň bohužial bola v škole, keďže v jej škole Vianoce veľmi neslávia a ja som počas varenia pozerala so Sanabkou Krtečka...





Štedrovečerná večera bola tá najlepšia večera z celého roka. Nie preto, že sú Vianoce alebo žeby nejako viac chutila, ale preto, že sme sedeli všetci spolu pri jednom stole, čo býva počas roka málokedy, pretože deti musia papať skôr, aby skoro išli spinkať a manžel v čase večere vždy pracuje. Na Štedrý deň si však každý rok vyhradí hodinku a k večeri si sadneme všetci spolu.
Keď sme všetko z tanierov zjedli, poslala som deti a tatinka obuť sa von. Po večeri sme sa troška poprechádzali, aby nám potrávilo. Kým sa obúvali, ja som "akože" išla ešte zhasnúť svetlo do kúpeľne.... 🤭

darceky



Chvíľku sme sa poprechádzali a keď sme sa vrátili, čakalo prekvapenie....

darceky


darceky


darceky







A tu sú vyššie spomínané recepty:


* * *

KOKOSKY


Kokosky



ČO POTREBUJETE:

2 bielka
100g práškového cukru
100g kokosovej múčky
1 lyžička kukuričného škrobu

olej na vymastenie plechu
muka na vysypanie plechu



AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžicách doňho zašľaháme cukor. Nakoniec vmiešame kukuričný škrob a kokosovú múčku. Plech na pečenie si vymastíme a vysypeme múkou. Lyžicou kladieme bielkové kôpky naň. Rúru si predohrejeme na 150st. A kokosky pečieme 20-25 minút do hnedkava. Upečené necháme poriadne vychládnuť. Odporúčam ich piecť deň vopred, na druhý deň sú lepšie, chrumkavejšie.
Ak chcete, hotové kokosky si môžete namáčať do čokoládového kúpeľa a nechať stuhnúť.









U nás sa už štedrý deň pomaličky končí, vy sa ešte len chystáte večerať.... tak vám prajem dobrú chuť.


Stedry den 2011


Na záver sa v tomto roku s vami lúčim a prajem vám, aby ten budúci bol lepší, veselší, úspešnejší ako ten, čo pomaličky končí.


9 komentárov:

  1. Miška, želám krásne sviatky celej rodinke...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi pekne dakujeme a tiez prajeme pekne sviatky tebe aj tvojej rodine :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miška, krásne ste oslávili, páčil sa mi tento tvoj príspevok a najviac ako šetríš energiu a tým prispievaš k ochrane životného prostredia :-) Prajem ešte krásne prežívanie vianočných sviatkov a všetko dobré v novom roku 2012!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :)dakujeme Danka, aj my prajeme vsetko dobre v Novom roku a pozdravujeme aj Jarka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miska, posielam este stale vianocny pozdrav, vidim,ze aj tak daleko od Slovenska sa ti uspesne dari navodit skoro zimnu atmosferu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. az dnes som zbadala tento vianocny prispevok :)) ten "sniezik" ma dostal, vsetko si to krasne pripravila a spolocne ste si to vychutnali, prajem este stastny rodinny zbytok sviatkov * * * * * :))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dakujem, aj my vam prajeme pekne sviatky a vsetko dobre do noveho roka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Miška, mali ste krásne Vianoce, nech Tebe aj Tvojej rodinke vydrží táto pohoda po celý nasledujúci rok 2021 :)

    OdpovedaťOdstrániť