utorok 17. januára 2012

Vajíčková korma / Egg korma

Vajickova korma



ČO POTREBUJETE:

4ks 6-minútové vajíčka

na masala:
1 plochá lyžička rímskej rasce
1 plochá lyžička feniklových semien
6-8 ks guľatého čierneho korenia
1 lyžička koriandrových semien

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy

ďalej potrebujeme:
1/2 lyžice ghee
1/2 lyžičky horčičných semien
2 lyžice mletých mandlí
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
pasta z 1 červenej veľkej cibule a 1 paradajky (oboje rozmixovať spolu)
soľ


Vajickova korma



AKO POSTUPOVAŤ:

Najskôr si uvaríme vajíčka natvrdo. Necháme vychládnuť, ošúpeme a odložíme bokom.

Ďalej si vyrobíme vlastnú koreniacu zmes - masala. Panvicu nasucho zohrejeme a pridáme všetky koreniny, ktoré sú uvedené v zozname surovín "na masala". (Použite len celé korenia, ak máte už zomleté, pridajte ich až vtedy, keď pridávate mletú kurkumu a mleté chilli korenie. Na panvici sa vždy zohrievajú len celé koreniny. Je vždy lepšie si aj kupovať celé koreniny a pomlieť ich tesne pred použitím. Zachovajú si tak svoju arómu, chuť a kvalitu.) Koreniny opekáme na miernom ohni, kým neuvoľnia arómu. Potom ich presypeme do mixéra alebo mažiarika a necháme troška vychládnuť.

Ku koreniu do mixéra alebo mažiarika pridáme mletú kurkumu a mleté kašmírske chilli korenie. Koreniacu zmes poriadne pomelieme.

Môžete ju použiť aj do marinád! Ja jej hovorím Korma masala.

Cibuľu a paradajku pokrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme 1 lyžicu vody a rozmixujeme na pastu. Odložíme bokom. 

Vajickova korma


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka a karí lístky, ktoré necháme na miernom ohni vypraskať. (pozor na oči! prská to). Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou asi 20min. Občas premiešame. 

Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútu na miernom ohni prehrievame. Premiešame. Pridáme mleté mandle a na miernom ohni premiešavame 2-3 minúty. Pridáme vyrobenú masala (necháme si troška na koniec pre vajíčka) a premiešame. 

Vajickova korma


Prilejeme kokosové mlieko a poriadne premiešame. (Ak treba pridať tekutinu na dosiahnutie správnej konzistencie, pridáme vriacu vodu.) Privedieme k varu a oheň znova zmiernime. Osolíme a 5 minút na miernom ohni povaríme, občas premiešame. 

Vajickova korma


Vajíčka prerežeme na polovice a každú polovicu troška posypeme korením. Hrniec odstavíme z ohňa, vložíme vajíčka a zľahka ich premiešame s omáčkou. 

Vajickova korma



Ku korme je najlepší Naan alebo Kulcha.


Vajickova korma

7 komentárov:

  1. Vetsinou vajicka natvrdo moc nemusim, ale takhle upravena vypadaji i pro me dost zajimave :) Dala bych si i ted vecer :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dakujem kocky :) omacka kazdej kormy je paradna, je jedno ci maso, ci vajce....dobry maslovy naan k tomu a este by som aj tanier potom vylizala :P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dnes jsem tento recept uvaril presne podle instrukci a dopadlo to fantasticky - vyborne! Jenom jsem obcas v pocatecni fazi prileval trosku vodu, smes byla dost sucha.Pridal jsem jedno vejce navic a bylo to akorat na obed pro 2.Diky!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. my sme sa hned inspirovali, vsetky suroviny boli doma, takze my sme dnes taniere veru vylizali ;) dakujeme za inspiraciu. uzasne bolo.

    OdpovedaťOdstrániť