štvrtok 26. januára 2012

Vyprážaná okra (Kurkuri bhindi) / Fried ladies fingers

Vyprazana okra



ČO POTREBUJETE:


3 lyžice cícerovej múky - Besan
1 lyžička kukuričného škrobu
soľ
1 plochá lyžička kašmírskeho chilli korenia
1 plochá lyžička garam masala
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 plochá lyžička amchoor (mangového prášku)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
olej na vyprážanie


Vyprazana okra



AKO POSTUPOVAŤ:

Okru umyjeme a dobre osušíme. Konce odkrojíme a nakrájame na polovice pozdĺžne. V miske zmiešame besan, kukuričný škrob, soľ, kurkumu, koriander, amchoor, chilli korenie a garam masala. 

Vyprazana okra


Okru dáme do besanovej zmesi a dobre v nej premiešame/obalíme. Rukami poriadne poprehadzujeme, aby sa každý kúsok ňou obalil. 

V panvici zohrejeme dostatok oleja. Okra musí byť ponorená, čiže sa bude skôr fritovať. Keď je olej poriadne horúci, vložíme okru a na silnom ohni vypražíme dohnedkava. Počas vyprážania ju aspoň dvakrát poprehadzujeme opatrne, aby bola vypražená rovnomerne.

Vyprazana okra


Môžeme podávať ku karí a dusenej ryži, alebo len tak miesto chipsov.

5 komentárov:

  1. Dobrý deň, Miška!
    Ja k vám na blog obvykle len tak nakukujem a nekomentujem, ale teraz už musím, pretože ste uverejnili recept na vyprážanú okru, ktorý som riadne dlho všade možne hľadala :) Tak ďakujem, keď mi nejaká okra príde pod ruku, tak s ňou toto určite spácham :D
    A mimochodom, váš blog sa príjemne číta, nie len kvôli veľa juhoindickým vegetariánskym receptom (vždy sem zavítam, keď chcem niečo dobrého navariť a netuším, ako na to) ale aj kvôli tomu, ako pekne píšete o Indii, z takého neturistického uhla pohľadu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. @Slnkoslava, som rada, ze recept padol vhod :) a velmi sa tesim, ze obsah blogu sa paci. Nechcem tu do toho zamotat nazory na Indiu a jej obyvatelov, pretoze to sa pise vsade inde (a tie moje by asi boli casto nelichotive, kedze to vidim z tej realnej stranky) a chcem, aby to clovek nasiel klud a inspiraciu, nie rozculoval sa nad vecami, ktore nevyriesime :) Pisem o tom, comu si myslim, ze rosumiem. A som velmi rada, ak mi pre mna anonymni ludia, ktori sem chodia, z casu na cas nechaju nejaky odkaz. Dakujem :)

    @happy.lenulka Okra je Ibistek jedly, Google urcite pomoze :) (hovori sa jej tiez Ladie's fingers alebo Bhindi).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dalo by se k necemu prirovnat jak okra chutna? Ja jsem se s ni prvne setkala, kdyz byla soucasti gumba, ktere jsem varila v ramci Daring Cooks a nekdo tam psal o tom, ze by sla v nejhorsim nahradit cuketou, ale mozna spis i kvuli te rozvarive konzistenci ve smesi. Jinak to vypada moc zajimave :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samotna Okra nema nijaku vyraznu chut. Chuti tak ako sa dochuti. Ked sa robi na sucho, treba len dbat na dobre vysusenie, nesmie byt na nej ani kvapka vody, inak zostane jedlo mazlave. Ak sa pouziva do kari a jedal s omackou, sluzi na zahustovanie.

      Odstrániť