Preskočiť na hlavný obsah

Toor Dal Khichdi

Khichdi alebo indicke "rizoto" - je jedlo pozostavajuce z ryze a strukovin (je vsak vela variant na jeho pripravu). Povazuje sa za dietne a vyzivne, v anglictine nazyvane ako "comfort food". Zvycajne sa k nemu podava pappadum, pokvapka sa s ghee alebo bielym nesladenym jogurtom - Dahi. Toto jedlo bolo tiez inspiraciou pre anglicke "Kedgeree".

V nasej rodine sa vari vzdy detom alebo aj starsim po chorobe, ak prekonali vysoke teploty a brali antibiotika, ktorymi sa telo oslabilo. Khichdi je tiez prvym hustym jedlom, ktore sa vari babatkam, ked prechadzaju na tuhsiu stravu (samozrejme sa robi bez silne aromatickych korenin, prisposobene na babatkovsku stravu). Ak sa khichdi pripravi na minimalnom mnozstve oleja je vhodnym jedlom pre tych, co sa riadia Ayurvedskou dietou.



1




CO POTREBUJETE:

3 lyzice Toor dal
1 a 1/2 lyzice oranzovej lupanej sosovice
150ml hrncek ryze (staci obycajna kratkozrnna)
1 lyzica Ghee
kusok skorice
6ks klincekov
3ks hnedeho kardamomu
1 stredne velka cervena cibula; nakrajana nadrobno
1/3 lyzicky kurkumy
1/3 lyzicky cesnakovo-zazvorovej pasty
600ml vody
sol



2




AKO POSTUPOVAT:

Obe strukoviny aj ryzu si na pol hodiny namocime. Potom poriadne preplachneme a scedime.

3


4



V hrnci si zohrejeme ghee. Pridame skoricu, klinceky a hnedy kardamom, chvilocku poprazime na miernom ohni, aby zavonali.

5



Pridame nadrobno nakrajanu cibulu a prazime na mierno domakka.

6



Dalej pridame kurkumu a cesnakovo-zazvorovu pastu (tu kludne pouzite cerstvy cesnak aj zazvor-nastruhane oboje). Poprazime dalsiu minutku.

7



Pridame scedene obe strukoviny a ryzu a dve minuty poprazime na miernom ohni. Obcas premiesame.

8



Pridame vodu, sol a premiesame. Vodu privedieme do varu. Ked sa zacne varit, ohen zmiernime a hrniec prikryjeme.

9



Varime asi 15 minut (zalezi aku ryzu pouzijete), pocas varenia obcas premiesame. Vysledne jedlo je kasovite trocha, teda naozaj ako rizoto.

Komentáre