Jablkova alebo makova strudla (netahana)


Jablkova strudla



CO POTREBUJETE (rozpis je na 2 ks strudle):

350g muky (pouzila som muku Maida, co je na Slovensku hladka 00)
1 vajce
1 lyzica octu
30g masla na pecenie (ja pouzivam kravske ghee)
125ml vlaznej vody

napln:
asi 4-5ks jablk (podla velkosti; ja som ich nastruhala na vacsich slzickach)
mleta skorica
jemny krystalovy cukor
struhanka

extra maslo na potieranie strudle (alebo kravske ghee)


Jablkova strudla



AKO POSTUPOVAT:


Do misky preosejeme muku, pridame vodu, roztopene (ochladnute) maslo, vajce, ocot a vypracujeme cesto.

Jablkova strudla


Ak by sa prilis lepilo, podsypeme ho po troskach mukou a rukou hnetieme, kym nemame vlacne, makke, nelepive cesto. Cesto ulozime do vymucenej misky, poprasime mukou, misku zakryjeme a nechame ho odlezat asi pol hodinky v chladnicke.

Ruru si predohrejeme na 180st. Kym sa zohrieva, poprasime si pracovnu dosku a ulozime na nu cesto, ktore rozdelime na 2 polovice. S kazdou pracujeme zvlast (a rovnako).

Jablkova strudla


Vyvalkame ho na tenucko (ako papier). Pocas valkania mozeme trosicka poprasit mukou, aby sa nelepilo, ale myslim, ze to nebude ani treba. Rozvalkane cesto potrieme roztopenym maslom. Na jeden okraj vyvalkaneho cesta prstami natrusime trocha struhanky, ulozime postruhane jablka.

Jablkova strudla


Jablka posypeme cukrom a mletou skoricou. Znova pokvapkame maslom. Cesto zrolujeme ako na zavin a ulozime na olejom/maslom vymasteny plech. Strudlu popichame vidlickou a potrieme roztopenym maslom.

Jablkova strudla


Strudlu dame piect na 30 minut na 180st. Hotovu strudlu potrieme este raz roztopenym maslom, nechame chvilku vychladnut a nakoniec poprasime praskovym cukrom. (Nemusite, ak nechcete. Ja davam dost cukru do strudle, tak uz necukrujem hotovu.)

Jablkova strudla



Poznamka: ak radsej peciete v menzom mnozstve, spracujte len jednu polovicu cesta, druhu dobre zabalte a skladujte v mraznicke do dalsieho pouzitia. 




Makova strudla



CO POTREBUJETE na makovu plnku (rozpis plnky je na 1 strudlu):

200g bieleho maku
100g krystaloveho cukru
175ml vody
1 plocha lyzicka mletej skorice
1 lyzica medu
1 lyzica rumu



AKO POSTUPOVAT:

Vodu privedieme k varu. Pridame cukor a nechame ho vo vriacej vode rozpustit. Potom pridame pomlety mak a 1 minutu povarime na stredne silnom ohni. Bubla to a prska, tak hrniec mozeme na tu minutku prikryt pokrievkou. Potom hrniec odstavime z ohna. Pridame med, rum a skoricu a dobre premiesame.

Makova strudla

Plnku nechame vychladnut a mozeme natriet na vyvalkane cesto. Zrolujeme do zavinu, prelozime na vymasteny pekac, popichame vidlickou, potrieme roztopenym maslom a pecieme 30 minut v predohriatej rure na 180st. Hotovu strudlu znova potrieme roztopenym maslom.



Inspiracia na cesto.
Inspiracia na makovu plnku. 

Komentáre

  1. Ta vypada naprosto bajecne :) Az zase dostanu chut na zavin, tak uz vim, do jakeho testa se pustim, diky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá to dobre :) Nikdy ma nenapadlo to miesto ťahania vyvaľkať :)

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Valkalo sa cesto celkom dobre, len musi byt odlezane. DOkonca som si jedno zamrazila a robila o 2 dni neskor a valkalo sa este lepsie, slo to celkom na tenucko (kedze vytahovat neviem). Ale recept na to cesto je super, za ten fakt dakujem Daniela.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára