utorok 10. apríla 2012

Karí s baby zemiačkami a baby kukuričkami / Curry with baby potatoes and baby corn




ČO POTREBUJETE:

14ks baby zemiačkov
6ks baby kukuričiek

10ks mandlí
2 lyžičky bieleho maku

na masala:
olej
1 lyžička sezamových semien
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 stredne veľké červené cibule
1 väčšia paradajka
1 plochá lyžička garam masala
100ml vody

na dokončenie:
1 menšia červená cibuľa 
1/2 lyžičky kasmírskeho chilli korenia
soľ
koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici opečieme biely mak a mandle. Mak musí troška zmeniť farbu, máličko zhnednúť a zavoňať orieškami. Nenechajte ho zhorieť. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


Kukuričky povaríme 12 minút a zemiačky (očistené kefkou) povaríme 15 minút. Odložíme bokom. 

2



na masala:
V kadhai zohrejeme olej. Pridáme koriandrové a sezamové semená a necháme rozvinúť vôňu. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme na miernom ohni. 

3


Pridáme kurkumu. 

4


Pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a popražíme domäkka. 

5


Zmes necháme trocha vychládnuť. Cibuľovo-paradajkovú zmes a garam masala dáme do mixéra, pridáme troška vody a vymixujeme na pastu. Potom pridáme opečené mandle a mak a znova vymixujeme. Pastu odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

6


V čistom kadhai opäť zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú menšiu cibuľu a na miernom ohni popražíme domäkka. 

7


Pridáme vymixovanú zmes (masala) a premiešame. Pridáme kokosové mlieko, soľ a kašmírske chilli korenie, premiešame. 

8


Karí privedieme k varu, oheň zmiernime, kadhai zakryjeme a povaríme 3-4 minúty. Nakoniec pridáme uvarené baby kukuričky (nakrájané na kolieska) a baby zemiačky (nakrájané na polovičky). Premiešame, povaríme minútu a odstavíme z ohňa, dochutíme nasekanou koriandrovou vňaťou a zakryté necháme 10 minút odležať. 

9






16 komentárov:

  1. mnam, no to musi byt fantastickeee! ja milujem baby kukuricky, ale u nas na tieto prisady-kukuricky,vratane baby zemiacikov este nie je sezona,tak si musime pockat na takuto dobrotu..ale uzasny receptik, hned by som si dala :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj,

    tvoj blog som objavila len prednedavnom, cez delikatesy (clanok o karfiole). Pacia sa mi recepty, niektore urcite vyskusam, ale hlavne sa mi paci tvoj slovnik - pripomina mi moju byvalu spoluziacku z kezmarku. Slova ako poprazit, zemiacky... si aj ty povodom z vychodu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Katka, nie som z vychodu, pochadzam z Myjavy :) tesi ma, ze sa ti niektore recepty pacia, daj vediet ako chutilo, ak skusis.

      Odstrániť
  3. Uvařila jsem včera, k toma lecha paratha, nikoliv rýži. Zase jeden výborný recept téměř z ničeho. Díky. olga

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To vyzera tak bozsky, len skoda, ze moj drahy je taky silny masozravec:) Velmi sa mi paci tento receptik a fotecka z hotoveho jedla je super.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miska porad mi prosim, cim mozem nahradit biely mak. V UK som ho nevidela. Asi pridu nasi mladi, tak by som im to chcela urobit. A nemam ani kasmirske chilli korenie, tak dam iba normalne chilli? Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Biely mak ked sa nasucho opecie chuti ako oriesky. Asi by som miesto neho dala len kesu oriesky. Kasmirske chilli korenie je menej palive ako klasicke, takze ak pouzijes klasicke, daj ho asi tak 2/3 z mnozstva, ktore je uvedene pre kasmirske.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Prave som dovarila. Som zvedava na komentare zajtra:)Zajtra pridu moji indo-vegetariani:))) Dam vediet, ci som aspon trochu zvladla tento recept. Biely mak som uplne vynechala, kesu som zabudla kupit:)) Tak zatial...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skoda, ze tie kesu si nedala, dodaju kari celkom inu chut ako ked sa urobi len tak bez nich. Ten mak ma tiez svoju rolu co sa chute tyka. Ale aj tak daj vediet ako chutilo hostom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Miska, som taka zaneprazdnena, ale chcem ti oznamit, ze sa konalo velke prekvapko a chutilo nielen im, ale aj mne a mladsej dcerke. Manzelovi uz pomenej, ale nevadi. Dakujem za receptik.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Adrika, som velmi rada, ze hostom aj vam chutilo...manzel potreboval asi maso, ze? :)

      Odstrániť
  10. Tento recept som robila ako vobec moje prve ozajstne vydarene indicke jedlo, varila som so surovinami, ktore som videla prvy krat v zivote a citila som sa:
    1. Vzrusujuco - ked to zacalo krasne vonat a ukazovat priznaky, ze sa to bude dat jest:)
    2. Sebaisto - kedze som mohla sledovat fotky a uistit sa, ze to robim spravne
    3. Pysne - ked volala indicka svagrina a mohla som jej len tak 'nahodou' prehodit, ze prave prazim mandle na omacku na kari
    4. Over the moon- ked svokor s manzelom povedali, ze to chuti ako z restauracie
    Pomohla mi ta rada s kesu orieskami, kedze nemam biely mak a dala som normalne zemiaky namiesto baby a bolo to aj tak vyborne. Dobra praca Miska, kde inde by som na takyto recept prisla. Je to recept, ked pride navsteva - neda sa pokazit a vyzera aj chuti luxusne. Vdaka!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Katka, si velmi mila a som strasne rada, ze si recepty vyskusala. Dakujem za chvalu a dufam, ze sa raz v Mumbai stretneme :)

      Odstrániť