štvrtok 31. mája 2012

Kupanie babatiek v Indii...

Pomalicky sa nam koncia letne skolske prazdniny, ktore tento rok akosi rychlo ubehli, aj ked sme pocas nich nikde neboli. Tento rok ide starsia dcerka do 4. triedy a mladsia do pripravky. Budeme mat doma dve skolacky. Ked si spomeniem ake male babatka to boli nedavno :)

A pri tej spomienke sa mi vybavili obrazky ake to bolo, ked sa narodila prva dcerka. Nevedela som ju ani len drzat, stale jej hlavicka padala na moje plece a ja som sa bala, ze sa jej rozbije. Ked sme prisli domov z porodneho centra v Nellore a ja som mala Salonku prvykrat okupat sama, zmocnila sa ma taka panika... Ak ju neviem poriadne chytit len tak pri noseni, ako ju budem drzat mokrymi rukami a este k tomu od mydla?

V tom case sme byvali pri dedinke Ponnapudi a samozrejme prisiel s napadom nas "stary muz", ktory vzdy vedel co robit (ja neviem ako to robil!). Zavolal z dediny jednu obrovsku zenu, ktora vyzerala ako muz v saree a povedal jej, aby nam babatko okupala. Zena vykasala saree nad kolena, nachystala si olivovy olej (ktory nam odporucila lekarka), 2 kyble s teplou vodou, mydlo, cicerovu muku a plochy kamienok s nejaky "orieskom". Salonku si ulozila na svoje nohy hlavickou smerujucou k jej clenkom a zacala ju masirovat olejom. Po olejovej masazi nasledovala masaz s cicerovou mukou, ktoru zmiesala s troskou vody. Tymto mala odstranit vsetky zbytky mastnoty a necistot. Po besanovej masazi ju rukami drhla vodou a mydlom, aby bola vonava. A nakoniec si ju posadila na koleno, podoprela jej hlavicku rukou a "oriesok" zacala triet na kamienku, ktory pokvapkala vodou. Na kamienku sa trenim orieska urobila akasi "kasicka". Vzala tuto "kasicku" ukazovakom a zacala tym triet Salonke podnebie a dasna..... Vysvetlenie? Vraj aby sa jej jazyk lepsie smykal a ona vedela pekne rozpravat a aby jej lahsie zubky rastli.

Po celej tejto ceremonii babatko vysusila, vycistila kuskom vaty uska, poriadne utrela ocka, poobliekala a nakreslila ciernu bodku na cielko (medzi ocka) a na licko (proti urieknutiu).

Na prvy pohlad sa mi cele to drhnutie, masirovanie, prehadzovanie toho maleho telicka zdalo trochu hrozostrasne, ale ked na to spominam, Salonka bola spokojna...


Ilustracne foto je z tejto stranky.








4 komentáre:

  1. Nadherny, autenticky pribeh z tvojho zivota, dakujem za seba!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeeej Miska, to je krasne :-) len ako ju umyla spredu, ked ju mala stale na brusku?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ona ju prevracala z bruska na chrbatik :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miška to je úúúžasné, zaujímavé a milé zároveň:)

    OdpovedaťOdstrániť