Murgh Makhani

... alebo Butter Chicken ako ho mozete poznat z restauracii. Zakladnu omacku som robila podla receptu od Umang Datta a aj recept na zbytok pripravy mi poskytol on.


Murgh makhani



CO POTREBUJETE:

2-3 ks kuracich prs (podla ich velkosti)

marinada:
100g bieleho nesladeneho jogurtu (Dahi)
sol
1 lyzicka Garam masala
1/4 lyzicky kasmirskeho mleteho chilli korenia
1 plocha lyzicka senovky greckej (susenych listkov)
1/2 lyzicky cesnakovo - zazvorovej pasty

na omacku:
2 vacsie paradajky
4 lyzice kesu orechov
vodu podla potreby

50g masla + 1/2 lyzice oleja (aby maslo nehorelo)
1 lyzicku cesnakovo-zazvorovej pasty
1 lyzicku susenych listkov senovky greckej
1/2-1 lyzicku chilli korenia (zalezi ake palive chcete, ja som pouzila 1/2 lyzicky kasmirskeho chilli korenia, stacilo nam to na take "mild spicy makhani", okrem toho sa pridavalo chilli korenie aj do marinady na maso!)
troska mleteho zeleneho kardamomu

sol
1/2 lyzicky cukru (ja som tentokrat dala palmovy cukor - jaggery)

2 lyzice sladkej smotany na dokoncenie


Murgh makhani



AKO POSTUPOVAT:

Maso umyjeme a osusime. Nakrajame na kusky a dame do misky. Pridame suroviny na marinadu a ulozime aspon na 1 hodinu do chladnicky.

Murgh makhani / Butter chicken

Murgh makhani / Butter chicken


Za tu hodinu si uvarime paradajky s kesu orechami vo vode. Uvarene scedime (vodu z nich odlozime) a rozmixujeme so 100ml vody na pastu. Odlozime bokom do dalsieho pouzitia.

Murgh makhani / Butter chicken


Maso rozlozime na plech v jednej vrstve. Ruru vyhrejeme na 250st. a maso pecieme zakryte 20 minut. Potom ho odokryjeme, troska pokvapkame olejom a pecieme dalsich 10 minut.

Murgh makhani / Butter chicken


V hrnci zohrejeme maslo + olej a pridame cesnakovo-zazvorovu pastu. Poprazime na miernom ohni, aby sa stratila jej surova vona. Pridame vymixovane paradajky s kesu orechami. Dalej pridame chilli korenie, mlety kardamom a senovku grecku a premiesame. Osolime, pridame cukor (alebo jaggery) a premiesame. Varime na miernom ohni, kym sa olej neoddeli na povrchu. Potom pridame upecene maso, premiesame.

Murgh makhani / Butter chicken

Murgh makhani
Kuracie maso netreba krajat za kazdu cenu, ak si chcete pracu ulahcit namarinujte a ugrilujte stehna vcelku.


...nakoniec zjemnime smotanou, prehrejeme a odlozime z ohna. Ak by bolo omacku treba este zriedit, pouzijeme vodu, v ktorej sme varili paradajky a kesu orechy.

Murgh makhani / Butter chicken


Podavame s maslovym Naanom.



Murgh makhani

Komentáre

  1. Mnaaaam! toto musim najblizsie vyskusat, vyzera to supersky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den,
    recept vypada vyborne ale chtel jsem se na neco zeptat...vsiml jsem si, ze ve vasich receptech byva vetsinou pouze 1/2 lzicky cesnekovo-zazvorove pasty.Neni to malo? Pripada mi totiz ze takove male mnozstvi tam ani nema smysl davat.Videl jsem a vyzkousel uz opravdu mnoho indickych recpetur z jinych stranek a vetsinou se pouziva minimalne jedna polevkova lzice pasty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, pol lyzicky tu ide do marinady a potom lyzicka do omacky....prilis vela pasty je potom citit v hotovom jedle, ani neviem o tom, ze by niekto pridaval tak vela. Ono zalezi aj od mnozstva hlavnej suroviny, kolko sa toho jedla pripravuje. Ak si mnozstva zdvojnasobite, potom aj pasty samozrejme viac. Odporucam dodrzat suroviny ako su tu rozpisane a urobit si nazor na hotove jedlo.

      Odstrániť
  3. Miska,este mam otazocku, cim sa da nahradit senovka grecka? moze sa vynechat? pokukovala som po nej v obchode, ale nikde som ju nevidela :o(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Senovka sa nahradit neda a nemala by sa vynechat v ziadnom recepte, kde je pisana. Doda jedlu tu chut, ktoru mam mat. Nemaju ju u vas ani indovia v obchodikoch? Alebo v lekarni?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já znova zdravím a pokračuju v komentu - kuchařku už mám objednanou..jste skvělá!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som velmi rada, ze vam chuti! :) Velka vdaka :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára