utorok 10. júla 2012

Toor dal chilla

Dnes sme sa zobudili do príjemného rána. Vzduch bol svieži a na oblohe plávali potrhané mraky.


toor dal chilla 022



V noci bola silná búrka so silným vetrom, takmer ako keby sa prehnal cyklón. Oknami lomcovalo a vietor hviždal pomedzi škáry. Odnieslo to prádlo, ktoré som deň pred tým zavesila neskoro a nestihlo do večera preschnúť. A tak som ho nechala na šnúrach aj cez noc... ráno som našla pár kúskov v mokrom piesku, tak môžem prať nanovo 🙃 Cestou do školy sme sa brodili cez niekoľko veľkých kalúž na ceste, našťastie záplavy z toho nie sú.

toor dal chilla 026



Dnes ráno som robila na raňajky placky prípravou podobné Dosa plackám. Rozdiel je v tom, že cesto nie je z ryže, ale zo šošovice. Môžete podávať s vašim obľúbeným chutney. (Pôvodne sa placky Chilla robia z lúpaného Moong dal a pôvodný recept sa volá "Moong dal chilla", ja som moong dal nemala, ale placky sú aj tak výborné.)


toor dal chilla 019




ČO POTREBUETE (na 11ks):

200ml Toor dal
50ml Urad dal
soľ
voda podľa potreby

ghee
karí lístky 
1/3 lyžičky Ajwain
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy


toor dal chilla 014




AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal a Urad dal si namočíme na 2 hodiny vo vode.

1



Potom ich prepláchneme v čistej vode a s trochou novej čistej vody a soľou rozmixujeme na cesto, ktoré má konzistenciu asi ako na palacinky (alebo Dosa).

2



V menšom hrnci zohrejeme trocha ghee. Pridáme ajwain, rímsku rascu a kurkumu. Necháme semienka chvíľku popražiť, aby zavoňali. Pridáme nasekané karí lístky a necháme ich prasknúť (čo je hneď).

4



Toto (volá sa to Tadka) vlejeme spolu s ghee do pripraveného cesta a zamiešame. Cesto necháme aspoň 15 minút postáť. Potom ak treba, môžeme ho zriediť ešte vodou, lebo postátím môže zhustnúť troška.

5



Panvicu si rozpálime. Oheň zmiernime. Naberačkou vylejeme cesto na panvicu a oblou časťou naberačky cesto krúživým pohybom od stredu rozotrieme na placku (ako pri Dosa). Na okraje placky nakvapkáme troška oleja.

6



Opečieme z oboch strán do hnedkava.




A dnes ráno som mala aj diváka pri fotení placiek 🐕 To je náš túlavý psík, čo chodí do liahne na obed a u nás pri dverách spáva.

toor dal chilla 016

3 komentáre:

  1. mnam, exoticky fajnovo vyzeraju tie placky, ja uz by som chcela take nieco z tychto tvojich dobrot ochutnat, posli mi aspon jednuuu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fotka mraku i psika je uzasna :) A tez bych placky i cokoliv z tvych dobrot ochutnala, jen kdyby to slo :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ked vymyslia teleport (uz konecne, sak Star Trek je uz stary serial!!), tak mozete prist na ochutnavky :) Dakujem dievcata za zastavenie :)

    OdpovedaťOdstrániť