utorok 14. augusta 2012

66. vyrocie Dna nezavislosti Indie

Je to oslava vymanenia sa z pod nadvlady britov a vzniku nezavislej krajiny (15. augusta 1947). India dosiahla svoju nezavislost pokojnym, nenasilnym odporom. Ludia prestali kupovat britske dovezene vyrobky, indicky narod podporoval len vsetko, co bolo indicke. Takymto sposobom boli briti nuteni odist z krajiny. India bola v tom case rozdelena na dve (nabozensky rozdielne) casti. Vznikol Pakistan a Hindustan, co uz sa vsak neobislo bez nasilia.

Oslavy v hlavnom meste Indie, New Delhi kazdorocne zahaji premier krajiny, ktory vytiahne narodnu vlajku na Cervenej pevnosti (Red fort) a pokracuje prejavom. V celej krajine v tento den prebiehaju oslavy.
V tento den mozete vidiet narodnu vlajku vsade. V oknach, na auto-riksach, na taxikoch, ludia si malicke vlajky pripnu na oblecenie a deti mavaju vlajockami, ktore si kupili v skole. Indicky narod je hrdy narod a nikdy nedaju dopustit na svoju krajinu, nech sa deje co sa deje. Uz od malicka deti v skolach ucia k tomu, aby svoju krajinu milovali. Kazde rano, pred zacatim vyuky sa deti zhromazdia na ihrisku v skupinach podla tried. Odzneje indicka hymna, pocas ktorej spievaju a potom odzneje modlitba. Paci sa mi tento zvyk. Deti su ucene, aby pre krajinu v ktorej ziju nieco urobili a nie aby ju nenavideli. Nepoznam inda, ktory by nebol hrdy na to, odkial pochadza. Este aj moje deti sa hrdo hlasia k indickemu narodu :)

Indicka hymna:


Viac o historii sa docitate na tomto linku.




A tu je par obrazkov z dnesneho skolskeho programu :)



1


2


3


4


5


6


den nezavislosti 014


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18
Aima a mini - Gandhiji :)

22


19


20
Strasne dobra pani ucitelka :)


21



3 komentáre:

  1. Tie deticky su neuveritelne rozkosne, ako z nejakeho filmu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi pekne ďakujem za výklad histórie a krásne fotky zo školy.
    Obdivujem Vás a prajem vľetko dobré. Heli

    OdpovedaťOdstrániť