štvrtok 20. septembra 2012

Ganesh festival, 1.deň


Včera bol prvý deň osláv festivalu Ganesh chaturthi. Deň sa začal prípravami jedla, švagriné a všetky ženy z rodiny, čo sa zišli v dome rodičov môjho manžela sa zapojili do príprav, včetne mňa. Od rána sa krájala zelenina, všetko sa počas sviatočných dní varí bez cibule a cesnaku...





... robili sa aj iné prípravy, na modlenie (puja). Švagor chystal všetko okolo sošky Ganesha. Pod sošku dal ryžu, chystal kvety, listy a rôzne nádoby...



Synovec pripravoval pastu zo santalového dreva. Kus santalu trel o kameň s pomocou vody, čím sa vytvorila pasta, ktorá sa počas puja používa na tretie oko.








Švagriná urobila ozdobné rangoli okolo domáceho chrámu, kde je Ganesh uložený.



Aj deti sa zapojili a urobili "rangoli" pred hlavnými dverami do bytu 🥰



Musela sa tiež pripraviť (vraj Ganeshova obľúbená) tráva, ktorá sa používa počas puja. Každé steblo môže mať len nepárny počet lístkov.



Pripravoval sa Modak, čo je tradičná indická sladkosť, ktorá sa pripravuje len počas tohoto festivalu. Na pohľad to vyzerá veľmi jednoducho, ale je to poriadna fuška, kým to aspoň trošku vyzerá ako Modak.



Výborná plnka do modakov, pripravená z kokosu, jaggery (palmového cukru), ghee a kardamómu.



A tu je už prvý Modak!



Modakovali všetky ženy. Aj väčšie aj menšie a aj najmenšie 😃







A ja samozrejme tiež.






Potom sa modaky uložili na mriežku vystlanú listami kurkumovníka, ktoré sa pokvapkali troškou oleja a uparili sa.



Každý modak sa pred položením na listy rýchlo ponoril do vody.



Potom prišiel pán (pandit), ktorý vykonáva každý rok rodinnú puja a modlenie sa začalo. Postupne sa malá soška Ganesha "okúpe", "oblečie" a "nakŕmi". Teda z týchto úkonov sa skladá modliaci ceremoniál.



















Bôžikovi sa darovalo jedlo, ktoré nám požehnal.



Nakoniec sa konala Aarti, ktorá následuje po ukončení Puja. Zíde sa celá rodina, ktorá prišla a spoločne spievajú nábožné pesničky, tlieskajú a udierajú malými činelkami.





Jedlo darované Ganeshovi, Prasadam.



A takto vyzeral náš včerajší obed.

10 komentárov:

  1. Miska uplne krasna, farebna a naucna reportaz!! velmi sa mi to páci, velmi. Mala otazocka, preco sa vsetko jedlo pripravuje bez cibule? bude to asi nejaky zvyk, ale aj tak som zvedava :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Eli, pretoze cibula a cesnak vraj v ludoch vyvolavaju nieco ako agresivitu (neviem ci volim spravne slovo). Ludia, ked jedia cibulu vraj maju viac hnevu v sebe, preto pocas kazdeho festivalu sa vari bez toho. (Je to tradicia v nasej rodine, neviem ci to plati u kazdeho.)

      Odstrániť
    2. fíha, zaujímave! tak prezite oslavy v pohode a radosti :) vsetko dobré celej rodinke

      Odstrániť
  2. Velmi pekna reportaz! Diky za to, ako nam priblizujes indiu; ked sa nam konecne podari dokoncit kuchynu a upracem vsetky koreniny, urcite si nieco dobre podla tvojich receptov navarime.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem za to, že ste nás pustili na Vašu oslavu. Prajem krásne sviatočné dni.
    Heli.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Katka, Heli dakujem za vase komentare. Som rada, ze sa vam to pacilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miška, to je také strašne exotické a neuveriteľné pre nás Slovákov....Je strašne super, že si sa rozhodla písať tento blog. Fakt díky zaň !

    OdpovedaťOdstrániť
  6. I já jsem se pokochala Miso, jsem rada, ze si to alespon trochu umim predstavit life :-) Takze ted jste v Mumb take na Heli? W

    OdpovedaťOdstrániť