Teply salat z mungo fazuliek

Ako predlohu som mala recept od Jarka Zideka, ked varil v Smoleniciach v relacii Nebicko v Papulke (epizoda 24). Este, ze z tejto relacie je archiv na internete, a tak mi nic neujde. Ja som si ho trocha prisposobila, aby bol indickejsi.


IMG_6625



CO POTREBUJETE:

100-150 ml mungo fazuliek
velka hrst naklicenych mungo fazuliek
2 stredne velke cervene cibule
1 lyzca Ghee
1/2 lyzicky nastruhaneho zazvoru
3 struciky cesnaku; nakrajane na platky
1 lyzicka tmavej rimskej rasce
1/2 lyzicky koriandrovych semien
1/2 lyzicky kasmirskeho mleteho chilli korenia
1/3 lyzicky mletej kurkumy
2 stredne velke paradajky
voda len tolko, aby pokryla mungo fazulky
sol
hrst cerstvej koriandrovej vnate


IMG_6631
 


AKO POSTUPOVAT:

Mungo fazulky, ktore chceme mat naklicene namocime na noc do vody. Potom preplachneme, rozhrnieme v jednej vrstve na mokru cistu handru a druhou mokrou (lahsou) handrou ich prikryjeme. Vrchna ma byt preto lahsia (tensia), aby fazulky mohli "dychat" a netuchli. Nechavam fazulky klicit asi dva dni.

Rimsku rascu a koriandrove semienka si pomelieme (je lepsie kupovat korenia vcelku, pomlete stracaju svoju chut a aromu).

1


V hrnci zohrejeme ghee. Pridame nadrobno nakrajanu cibulu a restujeme do sklovata. Potom pridame nastruhany zazvor a nakrajany cesnak a nechame cesnak rozvonat.

2
 

Pridame pomletu rascu a koriander a premiesame. Dalej pridame kasmirske chilli korenie a kurkumu a premiesame.

3
 

Pridame mungo fazulky (ktore sme si na noc namocili a rano preplachli a scedili). Premiesame a pridame nadrobno nakrajane paradajky. Vsetko zalejeme vodou, ktoru privedieme do varu a zakryte na miernom ohni varime 30 minut. Ak by sa nam voda rychlo odparila po troskach mozeme pridat, ale vo vyslednom jedle vela stavy nie je.

4
 

Ked su fazulky makke, osolime ich, hrniec odstavime z ohna, pridame naklicene mungo a koriandrovu vnat. Premiesame a mozeme podavat ako teply salat alebo s plackami Paratha.

5
 

Komentáre