utorok 30. októbra 2012

O ľanovom semienku

Konečne sme doma. Vrátili sme sa vlastne už pred tromi dňami, ale akosi nám internet nešiel, elektrika vypadávala a dnes nám v televíznych novinách ešte aj cyklónom pohrozili. Tak len dúfam, že cyklón sa rozpadne skôr ako stihne napáchať niečo zlé.

V Mumbai som si nakúpila niekoľko balíčkov ľanových semienok a začala som ich pridávať, kde sa dá. O ich "zázračných" účinkoch som si veľa prečítala a tak som ich zaradila do nášho každodenného jedálnička.




Ľanové semienko v Indii nájdete pod anglickým názvom Flax seed alebo v hindi Alsi. Sú to maličké hnedé semienka tvarom podobné sezamu, len o máličko väčšie. Sú hladké a leské, zemitej a s jemným náznakom akoby orieškovej chute.

Sú plné vlákniny (sú vhodné pre úpravu trávenia a pri zápche), antioxidantov, omega - 3 mastných kyselín, vitamín B komplex, horčík, mangán.

Omega – 3 mastné kyseliny pomáhajú napr. v boji proti zápalom, pomáhajú regulovať krvný tlak (výborné pre tých, čo trpia vysokým krvným tlakom).

Ľanové semienko tiež pomáha pri znížení hladiny cholesterolu.

Ľanové semienko tiež pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi a preto je výborné ako prevencia proti cukrovke.  

Práve preto, že ľanové semienko obsahuje malé množstvo kyanidu je treba ho pred pomletím opiecť nasucho na panvičke. (Túto informáciu nájdete tiež na tomto linku, posledný odstavec článku.)

Mleté ľanové semienka môžete zamiešať do akejkoľvek nátierky, semienka pridávať do chleba a pečiva, aj do placiek, do šalátov. Alebo si ich môžete pomlieť na prášok a denne zapiť 2 lyžice mletých ľanových semienok veľkým množstvom vody. (Tehotné a dojčiace ženy by sa mali poradiť s lekárom.)

5 komentárov:

  1. Super poučné čítanie , ja už roky pridávam ľanové semienka do ryže aj do keksov BB- dobré ráno ... ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi zajímavé počtení a recept určitě vyzkouším, mám ráda tento druh pečiva...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chcem sa opýtať, čím nahradím múku Atta?
    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Atta je muka z hrubej psenice. Ale muky na Slovensku su celkom ine. Najlepsie sa mi darili placky, ked som muky miesala. Hladku 00 s polohrubou.

      Odstrániť