sobota 13. októbra 2012

Šišky ako od babičky

Dnešným dňom sa skončili dôležité polročné písomky v škole. Pekne sa nám zamračilo a pripomenulo mi to zasa jesenný deň. Rozhodla som sa teda urobiť šišky. Ani neviem prečo, ale šišky mi pripomínajú jeseň, tú našu u nás, na Myjave. Často sa u nás šišky nerobili, bola to skôr babičkina "parketa" a väčšinou ich robila počas fašiangov. Ale jeseň mám spojenú aj s mojou babičkou, takže začiatok dvojtýždňových prázdnin a koniec písomkového obdobia sme "oslávili" takými klasickými babičkovskými šiškami.  (Keby ich dnes videla, určite by bola na mňa pyšná.)





ČO POTREBUJETE (asi na 20ks):

500g hladkej múky 
(použila som Maida; porovnateľná s hladkou múkou 00)
štipka soli
1 lyžica sušeného droždia 
50g kryštáľového cukru
4 žĺtky
4 lyžice rastlinného oleja
4 lyžice rumu (alebo vanilkovú arómu)
asi 300ml teplého mlieka

na polevu (robila som od oka):
šľahačková smotana
obyčajné maslo na pečenie 
cukor
kakao





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Pridáme soľ, cukor a sušené droždie a premiešame. Do stredu urobíme jamku, pridáme teplé (nie horúce) mlieko, olej, vajíčka a rum. Vymiesime cesto. Počas miesenia budete možno potrebovať ešte podsypať múkou, aby sa vám cesto nelepilo. Vymiesené cesto necháme v zakrytej miske kysnúť 30 minút.  

sisky 016


Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú plochu a znova premiesime v rukách. Vyvaľkáme asi na 2cm hrúbku a kolieskovým vykrajovátkom alebo pohárom vykrajujeme šišky. Necháme ich podkysnúť, kým rozpálime dostatočné množstvo oleja v hrnci na vysmážanie. Toľko, aby v ňom šišky plávali.

sisky 018


Keď je olej dosť horúci, oheň zmiernime na strednú silu a chvíľu počkáme. Šišky doňho opatrne vkladáme vrchnou časťou nadole. Oprážame pod pokrievkou asi 3 minúty, potom ich obrátime a oprážame už odokryté ďalšie asi 3 minúty. Vysmažené vyberieme na čisté kuchynské papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej.

Poznámka: Počas praženia šišiek do oleja môžeme vložiť pár kúskov očistenej mrkvy. Keď je už hnedá, vyberieme ju a vložíme nové kúsky. Mrkva vraj zabraňuje preprážaniu tuku. To je rada od mojej mamy, ktorú jej dala jej mama.

sisky 020


Šišky sú ako mäkkučké vankúšiky a vôbec nie napité olejom. Úplne dokonalé.

sisky 031



Suroviny na polevu som dala do hrnca naraz a dala zohrievať. Postupovala som ako pri príprave polevy Ganache. Teda nenechala som to začať variť. Hneď ako som zbadala malé bublinky na okrajoch, hrniec som odstavila z ohňa a maslo za stáleho miešania nechala roztopiť. Potom som každú šišku do polevy namočila a nechala zaschnúť.  

sisky 025


A toto je na následujúce dva týždne odo mňa posledný recept. O pár dní odchádzame prázdninovať zasa do Mumbai. Želám vám pekné jesenné dni 🍂

3 komentáre: