sobota 24. novembra 2012

Rogan Josh

Keďže mám uložených niekoľko receptov od indického šéfkuchára Umang Datta, ale sa akosi k ním neviem dopracovať, aby som ich odskúšala, pridám ich postupne na blog aj neodskúšané. Časom sa k nim hádam dostanem a fotografie doplním, ale momentálne je škoda sporiť si to pre seba, ak by ste náhodou chceli skúsiť vy.

Umang je profesionálny kuchár s 11 ročnou praxou. Okrem iného získal vzdelanie tiež v Kulinárskej akadémii (ACE), ktorá sa nachádza v priestoroch hotela Cidade de Goa, kde získal certifikát AMHA (American Motel a Hotel Association). Pracoval v hoteloch ako napr. Cidade de Goa, Hotel Narain Niwas palace (sous chef), Hotel Neemrana fort, Connoisseur's Delight (senior manager/kitchen executive/chef), Bharat Fortune resorts Pvt. Ltd. - rest. Cruz a Kadai tadka (executive chef), Bombay masala restaurant v Toronte (tandoori chef), Fine indian cuisine v Toronte (chef), Masala art, creative indian cuisine restaurant v Toronte (majitel), Debus indian cuisine v Toronte (head chef), OM restaurant v Toronte (head chef).

U mňa na blogu nájdete pár receptov od neho, ktoré som s jeho radami aj pripravila.   


* * *

Rogan Josh je aromatické karí. Význam názvu tohto jedla je asi taký, že Rogan znamená farba a Josh znamená vášeň, horúce alebo červené. Červená farba je zásadná pre tento pokrm. V autentickom recepte ju dosiahnu použitím koreňa Ratan Jot (Alkanet Root). Je to bylina, ktorá sa pestuje v Kašmíre. Jej koreň má sýtu červenú farbu a v tomto jedle sa nahrádza buď potravinárskou červenou farbou alebo Kashmírskym chilli korením, ktoré je menej pálivé ako bežné chilli korenie a má výraznejšiu červenú farbu.

Recepty sa značne líšia v rôznych regiónoch. Pripravuje sa však zásadne len z jahňacieho, kozieho alebo baranieho mäsa, na oleji alebo ghee, so zmesou aromatického korenia a jogurtom. Na obohatenie šťavy sa môžu použiť aj zomleté mandle.



Rogan Josh



ČO POTREBUJETE:

900-1000g jahňacieho pliecka alebo kolena
250g ghee
2 veľké červené cibule
100g cesnaku

na marinádu:
1/2 hrnčeka (asi 100-150ml) bieleho nesladeného jogurtu (dahi)
5ks klinčekov 
škorica celá; veľkosť asi ako dva články prsta
4 malé alebo 2 veľké bobkové listy
4 toboľky hnedého kardamómu; pomleté/podrvené
5ks guľatého čierneho korenia
1 lyžica kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžica sušeného zázvoru 
1 lyžica mletých feniklových semien
štipka asafoetida
1 lyžička soli




AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso očistíme a nakrájame na väčšie kúsky (trocha väčšie než gulášové), vložíme ho do misky. Pridáme všetky suroviny na marinádu, dobre premiešame a necháme minimálne 3 hodiny marinovať v chladničke, lepšie celú noc.

V hrnci zohrejeme ghee, pridáme ratanjot, aby do ghee uvoľnil svoje farbivo, stačí malý kúštik tohoto koreňa. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a popražíme do zlatista. Pridáme k nej cesnak a necháme rozvoňať.

Do cibule pridáme namarinované mäso, osolíme, poriadne premiešame a podlejeme troškou vody. Varíme ho v troche tekutiny, až kým nie je mäkké, asi 1 a pol až 2 hod. Podlievame ho po troškách počas varenia, nie veľa vody naraz. Varíme ho na miernom ohni v zakrytom hrnci. Keď mäso zmäkne a uvidíme, že olej (ghee) sa oddelil, jedlo je hotové. 

Môžeme podávať s dusenou ryžou alebo Naanom.

1 komentár:

  1. Co mě na indické kuchyni vždy fascinovalo je kombinace různého koření, vůně a krásné barvy,tento pokrm musí chutnat úžasně,a jako přílohu bych určitě vybrala rýži...:))

    OdpovedaťOdstrániť