Červená cibuľa

1onion 012


Červená cibuľa je bohatá na kvercetín. Kvercetín pôsobí ako silný antioxidant, pôsobí priaznivo proti zápalom, proti rastu niektorých rakovinotvorných buniek, proti kardiovaskulárnym chorobám, proti baktériám a vírusom. Ďalej priaznivo pôsobí proti trombóze, pomáha brániť vzniku krvnej zrazeniny, pomáha udržovať cievy čisté a priechodné. Významný je účinok na tlmenie alergických reakcií pri astme alebo bodnutí hmyzom (potláča uvoľnenie histamínu z buniek).


Je tiež bohatá na alicín. Alicín sa nachádza v zelenine z čeľade cesnekovitých ako je cesnak a cibuľa. Jednou z jeho vlastností je schopnosť priaznivo pôsobiť v liečbe infekcií spôsobených zlatým stafylokokom rezistantným na methicilín. Pôsobí priaznivo tiež pri kardiovaskulárnych chorobách a na zníženie vysokého krvného tlaku.


Ďalej je to chróm. Je to esenciálny stopový prvok, ktorý podporuje pôsobenie inzulínu a ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov. Predpokladá sa, že chróm by sa dal využiť pri redukcii hmotnosti a zlepšení regulácie krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou.



1onion 009



Červená cibuľa je považovaná za surovinu z nízkym glykemickým indexom.



1onion 013



Zdroje informácií v článku:

kvercetin, alicín, chróm, červená cibuľa


Komentáre

  1. Už jsem si zvykla dle Vašeho doporučení používat červenou cibuli. Mám jen jeden problém - jak velká je cibule střední velikosti v Indii?
    Nebo kolik váží? Česká střední cibule je asi cca 6 -8 cm velká, ale jsou i indické takto velké?
    olga

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška, vďaka za užitočné informácie a rady! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super, cervenou cibuli radi pouzivame kvuli chuti i barve, a ted jeste diky vsem tehle latkam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aka nahoda, pisem diplomovu pracu a kvercetine a naozaj ma vsetky spominane vlastnosti :) Len si musime uvedomit, ze tej zeleniny a ovocia musime jest primerane monzstvo lebo tie davky tychto latok v nich nie su vzdy take vysoke, ako sa zda (pozname pribeh o spenate :). Takato cibula je vsak naozaj dobra a zdrava vec, najma v surovom stave :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ako pises, treba robit vsetko s mierou a to sa aj jedla tyka :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára