Dal Palak / Dal with spinach

Dal Palak / Dal with spinach



ČO POTREBUJETE:

2 viazaničky čerstvého mladého špenátu / 2 bunches of fresh young spinach
voda / water
soľ / salt
olej alebo ghí / oil or ghee
1/2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru / 1/2 tsp of grated fresh ginger
1/2 lyžičky strúhaného čerstvého cesnaku / 1/2tsp of fresh grated garlic
2-3 zelené čili papričky; odstrániť semená a žilky / 2-3 green chillies; seeds removed
1 lyžička šťavy z citróna / 1tsp of lemon juice
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka / 1/2 tsp of mustard seeds
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2tsp of black cumin (shah jeera)



Dal Palak / Dal with spinach



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme a špenát nasekáme. / Wash toor dal, chop the spinach.

Dal Palak / Dal with spinach


Toor dal dáme do hrnca, zalejeme asi 450ml vody, pridáme kurkumu a privedieme do varu. Oheň zmiernime a toor dal varíme odokrytý do mäkka, približne 20-25 minút. / Keep toor dal in the pot, add approx. 450ml of water, termaric and bring water to boil. Then reduce the flame and cook it uncovered until tender, approx. 20-25 minutes.

Dal Palak / Dal with spinach


Kým sa toor dal uvarí v menšom hrnci poriadne zohrejeme 1 lyžicu oleja alebo ghí (ghí dodá lepšiu chuť). Oheň zmiernime, pridáme strúhaný zázvor a cesnak a minútu restujeme. Potom pridáme nasekané špenátové listy, oheň zosilníme a listy restujeme 1 minútu, premiešavame. / While toor dal is getting cooked in smaller pot heat 1tbsp of oil or ghee. Reduce the heat, add ginger and garlic and fry for a minute. Then add chopped spinach leaves and fry it for a minute. Stir.

Dal Palak / Dal with spinach

Dal Palak / Dal with spinach


Keď je toor dal mäkký, pridáme pripravené špenátové listy, soľ a premiešame. Ak treba dolejeme trocha vody, aby dal nebol príliš hustý. Varíme na miernom ohni ďalších 5 minút. / When toor dal is tender add the spinach you prepared into the dal, add salt and stir well. Add some water if required so the dal is not too thick. Cook on medium flame for another 5 minutes.

Dal Palak / Dal with spinach


Ďalej pridáme nasekané čili papričky a šťavu z citróna, premiešame. / Next add chopped chillies and lemon juice, stir.

Dal Palak / Dal with spinach


Potom v menšom hrnci znova zohrejeme lyžicu oleja alebo ghí. Oheň zmiernime, pridáme horčičné semienko a rímsku rascu. Necháme vypraskať. Potom pridáme karí lístočky, ktoré hneď prasknú a ihneď to vylejeme do dalu. Premiešame a hrniec odstavíme z ohňa. / In smaller pot heat again some oil or ghee. Add mustard seeds and cumin and let them pop up. Add curry leaves and all this pour over the dal. Stir well and remove pot with dal from heat.

Dal Palak / Dal with spinach


Do hotového jedla pridáme čistú, posekanú koriandrovú vňať. Premiešame a môžeme podávať s ryžou. / Now add some chopped coriander leaves. Stir and serve with rice.

Dal Palak / Dal with spinach

Komentáre