Sambar

Sambar je pokrm, ktorý má korene v južnej Indii, v štáte Tamil Nadu. Podáva sa s uparenou ryžou, ak ide o hlavné jedlo alebo s Idli, ak ide o raňajky. Recept sa môže líšiť dom od domu.


1sambar 026



ČO POTREBUJETE:

300 ml Toor dal
800 ml vody
1 ks moringy olejodarnej (drumstick); nakrájaná a ošúpaná
2 stredné veľké červené cibule (lepšie je použiť šalotku); nakrájané nadrobno
2 stredné veľké paradajky; nakrájané nadrobno
soľ
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
25 ml vody + 1 lyžička tamarindovej pasty; pastu v tejto vode rozpustíme
2 lyžičky Sambar masala

olej (alebo ghí)
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička horčičného semienka
1 lyžička koriandrových semien
3/4 lyžičky černuchy (kalonji)
1 lyžička Urad dal
niekoľko kari lístkov
2 ks červené sušené čili papričky

na dokončenie koriandrova vňať



1sambar 028



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal namočíme na pol hodinu vo vode.

1


Potom ho ešte prepláchneme, scedíme a dáme do hrnca. Pridáme nakrájanú a ošúpanú moringu, nakrájanú cibuľu, paradajky a všetko zalejeme vodou. Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a soľ a privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, oheň zmiernime a varíme asi 20 minút odokryté.

2


Po 20 minútach pridáme sambar masala a povaríme ďalšie 2 minúty.

3


Ďalej pridáme tadka. Tú si pripravíme tak, že v menšom hrnci zohrejeme olej (alebo ghí). Keď je dobre horúci, oheň zmiernime a pridáme rímsku rascu, koriandrove semená, černuchu, horčičné semienka a urad dal. Chvíľu korenia popražíme, aby zavoňali a uvoľnili svoje chute do oleja. Potom pridáme sušené čili papričky a karí lístky, ktoré necháme vypraskať.

4
5


Tadka následne vylejeme do sambaru a premiešame.

6


Ďalej pridáme rozpustenú tamarindovú pastu, premiešame a sambar povaríme ďalších 5 minút.

7


Do hotového jedla vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a necháme pod pokrievkov 15 minút postáť.

8


Podávame s ryžou alebo idli.




O moringe olejodarnej som písala aj TU.


1sambar 029

Komentáre

Zverejnenie komentára