pondelok 25. marca 2013

Kande Pohe / Rice flakes with onion / Ryžové vločky s cibuľou

Kande Pohe sú typické raňajky indického štátu Maharashtra. Bežne sa podávajú v rodine môjho manžela. Dobre zasýtia, sú ľahko stráviteľné a dodajú telu energiu hneď z rána (vhodné pre deti). 

Ryžové vločky sa dajú kúpiť v rôznych hrúbkach, od toho potom závisí doba ich namočenia. Tenké vločky stačí len prepláchnuť. Názov jedla v doslovnom preklade znamená "cibuľa a ryžové vločky".





ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

100g ryžových vločiek (použila som hrúbku 3S thick Pohe/Poha)
voda na ich prepláchnutie

olej (arašídový alebo slnečnicový)
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce (jeera)
1/4 lyžičky asafoetida (hing)
2 stredne veľké červená cibule
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
soľ
čerstvá koriandrova vňať
čerstvý strúhaný kokos
šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžové vločky aspoň 2-3krát prepláchneme. Necháme ich chvíľočku namočené. Potom vodu scedíme (trocha ich stlačíme, akoby vyžmýkame, ale rukou pretrasieme, aby nezostali v hrči). Vločky necháme v miske, prikryjeme ju a odložíme do ďalšieho použitia.

0

prepláchnuté pohe


V kadhai alebo v hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienka, rímsku rascu a asafoetida, necháme ich prasknúť a rozvoňať.



Pridáme nakrájanú cibuľu (buď na pásiky alebo nadrobnučko), soľ a restujeme na miernom ohni dohnedkava.



Potom pridáme nakrájanú čili papričku a karí lístky, premiešame. Hneď pridáme mletú kurkumu a premiešame. Necháme restovať ďalšie 2 minúty.



Potom pridáme ryžové vločky a premiešame. Panvicu prikryjeme a fliačky na miernom ohni necháme asi 3 - 5 minút. Znova premiešame, len ich tak prehadzujeme. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a fliačky necháme pod pokrievkou odpočinúť asi 5 minút.



Servírujeme na tanier, kde ich posypeme troškou čerstvého koriandru, troškou čerstvého strúhaného kokosu, pokvapkáme citrónom a ak chceme pridáme na oleji opražené arašidy (ja som ich nepoužila).

Podávame čerstvé a teplé.




4 komentáre:

  1. Miška, myslíš že by to išlo spraviť z ryžových vločiek, zohnateľných na Slovensku? http://www.google.sk/imgres?imgurl=http://www.planetafood.sk/uploads/images/product/marianna%2520ryzove%2520vlocky.JPG.large.jpg&imgrefurl=http://www.planetafood.sk/product/sk/Ryzove-vlocky-250g&h=500&w=346&sz=50&tbnid=K80dSd2QztkkzM:&tbnh=90&tbnw=62&zoom=1&usg=__pFHeo8CXVmckhT8xksRplpUS1lA=&docid=15Qk9lSKhVcjvM&sa=X&ei=bGVQUcXJNY6SswaqjIHYCg&ved=0CDgQ9QEwAQ&dur=323

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyzera to podobne, zdaju sa mi troska jemnejsie v tom sacku, ale to mozno obrazok skresluje. Ak su nejake tenucke, jemne, tak ich dlho nemacaj, len preplachni vodou. Treba to asi len vyskusat. Tie jemne, ak sa dlho macaju, tak je z toho potom kasa. Pri ryzovych fliackoch/vlockach plati "menej je viac"... co sa toho namocenia tyka. Daj vediet ako to dopadlo, ak skusis.

      Odstrániť
  2. Who don't like poha, it is the most comforting food and this looks so yummy.

    OdpovedaťOdstrániť