nedeľa 12. mája 2013

Ak počujete v noci kroky, možno je to Vetoba...

Rada počúvam rôzne príbehy, ktoré môj Sunil občas rozpráva deťom. Väčšinou je to o hinduistických zvykoch a Bohoch a vždy skončíme tak, že sa najviac vypytujem ja. Raz mi manžel rozprával o Bohovi - Vetobovi, ktorého uctieva celý ich rod. Soška bôžika je čiernej farby, nie veľmi typické alebo aspoň ja si pod hinduistickým Bohom vždy predstavím modrého Krishnu, Hanumana s opičou tvárou, či Ganesha s hlavou slona. A keďže som zvedavá, musel mi porozprávať Vetobov príbeh.


11IMG_1078
1. maj Vetoba v den svojich narodenin.



Bol raz jeden pasáčik kráv, ktorý chodil pásť kravy do lesa blízko dediny, kde kým sa kravy pásli, on podriemkaval. Jedna kravka mala malé teliatka a vždy keď prišli z paše, tak nemala mlieko, ktorým by ich nakŕmila. Teliatka boli hladné. Tak sa rozhodol, že sa bude jeden deň robiť akože spí, ale vystriehne toho, kto to mlieko chodí piť.
Kravka sa v kľude pásla, keď tu sa k nej priblížilo čosi a začalo od nej piť mlieko. Pasáčik vyskočil a chytil Vetoba. Povedal, mu že musí ísť s ním do dediny. Vetoba súhlasil pod podmienkou, že kým budú kráčať do dediny, nesmie sa pasáčik naňho obzrieť, za žiadnu cenu. Pasáčik súhlasil. Vybrali sa teda lesom. Vetoba mal ťažké kroky a pasáčik mohol počuť zreteľne, ako za ním kráča. Zrazu však kroky ustali. Zastal aj pasáčik a obzrel sa. Vetoba tam stál a povedal, že už sa nepohne ani krok. A tam na tom mieste, kde zostal stát mu ľudia postavili chrám. A práve takýto chrám je v dedinke Parula, kde vyrastal Sunil.


Len mi z toho akosi nevychádza vysvetlenie PREČO? Vraj ho pokladajú za ochrancu dediny a veria tomu, že keď počujú v noci kroky okolo chalupy, tak to Vetoba prechádza dedinou a ochraňuje ich. Prečo sa ľudia rozhodli uctievať ho, čo také urobil, že ho považujú za ochrancu a kto to vlastne je? Na to som odpoveď nedostala...  

Zvykom je raz do roka mu darovať nové šľapky v chráme. Šľapky tam celý rok ležia a na konci toho roka sú vraj celkom vychodené... to preto, lebo Vetoba v nich chodí každú noc po dedine a chráni ju.

11IMG_1081
Vetobove slapky.


Mne však vysvetlenie o tom, kto vlastne Vetoba je a čo predstavuje nestačilo... veď som vysvetlenie nedostala. A tak ma Sunil zoznámil s jedným pánom, tiež z ich rodu, ktorý sa týmto zaoberá. Vysvetlil to tak, že je dosť ťažké rozumne to preložiť. V podstate to vyznie asi takto: Vetoba je kráľ duchov. Kontroluje zlo a zlé bytosti, démonov. On sám však nie je duch. Občas sa stane, že ľudí premôže zlo a zlá karma. Preto je tu Vetoba, ktorý drží na uzde zlé ľudské myšlienky a kontroluje toto zlo. Snaží sa ľudí vrátiť na správnu cestu.


IMG_2396



A aby to dávalo nejaký zmysel, pripájam vysvetlenie kto je Vetoba v angličtine. Nenašla som v ňom však vysvetlenie PREČO a súvis s príbehom s kravou. Pravdepodobne je to nejaká detská verzia, aby sa príliš deti nevystrašili pri zmienke o démonoch :)


Vetoba's temple is basically the temple of Vetal, the King of ghosts, pishacchas, poltergeists, daemons, apparitions and other evil entities. The word ‘Vetal’ itself is imbued with profound meaning. If the word’s first alphabet is omitted, the remaining two, ‘Taal’ in Marathi mean balance, buddhi or wisdom. If the second one is omitted, the remaining two, 'Vel' mean 'time'. And if the third one is omitted, the remaining two, 'Vet' mean to bring forth.
Human beings are prone to doing negative, evil things or bad karma. This usually happens when they fall prey to negative, selfish thinking. In other words, when their buddhi or wisdom leaves them. Thus, the power that brings forth or restores buddhi or wisdom in time is Vetal. Vetal is the God who reins in evil, negative thinking or tendencies in human beings and steers them on the righteous path.
In Indian culture, there is a tradition to affix the suffix 'ba' to proper names. 'Ba' denotes respect and reverence. In Japan, too, there is a similar tradition. In Gujarat, the mother is called 'ba.' So, in Vetal's name the replacing of the last alphabet by ‘ba’ is indicative of respect and reverence for the Deity.
In North India, too, there are many temples of Vetal, but there is a vast difference in the perception of the Deity there and in Konkan. In North India, there is a tradition of offering Vetal things like marijuana, weeds etc as naivedya, which is totally perverse. in Konkan Vetoba is offered pure, satvik (pure) naivedya like sugar, bananas pedhe, laddus etc. Moreover, Konkan's Vetoba doesn't like or approve of killing of animals as part of religious rituals.
Konkan's Vetoba is a God that observes the purity and rigours of Brahma worship. He is the manifestation of Lord Shiva. He is a King. He is the King of ghosts, who controls evil entities like daemons, apparitions, pishacchas etc. Ghosts make up his army, but he is not a ghost himself. He is their King.
This is well collaborated by many sources, including Srimad Bhagwad and Matsyapurana. The 5th adhyaya of Navnath Bhaktisaar Granth describes how Macchindranath harassed the ghost kingdom and challenged its king, Vetal, to a fight, and how, for the fight, Vetal organised his army of ghosts, summoning them from different regions like Afghanistan, Bengal, Rajasthan and other areas.



1 komentár: